Efterskole bliver selvforsynende

På Flakkebjerg Efterskole ved Slagelse skal de fremover være selvforsynende på el-energi. En kæmpe solcellepark skal forsyne efterskolen med al elektricitet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

546 solcellepaneler skal fremover selvforsyne Flakkebjerg Efterskole med el. Anlægget er på 131 kWh og knap 900 m2 stort. Solcellerne er en del af efterskolens grønne målsætning.

- Hvis der er en mulighed for at gøre noget, som gør, at denne skole belaster miljøet mindre i sin daglige væren til, så er vi forpligtet af det i vores værdier, siger forstander Jan Coermann.

Solcellerne har kostet 2,5 millioner kroner. Efterskolen regner med, at det er tjent ind igen om 10 år. Det er ikke kun for at spare penge, at efterskolen har fået installeret solcellerne.

- Det er for at kunne lave en bæredygtig efterskole i driften og så have noget godt materiale til undervisningen. Helt konkret, der vil vi få en masse data hver dag om, hvad vi producerer af strøm, og de data går direkte ned til vores sciencelinje, hvor de arbejder med energi og alternative energiformer, siger Jan Coermann.

Efterskolen har en målsætning om at belaste miljøet mindst muligt og at blive CO2 neutrale, og der er solcelleparken et skridt på vejen.

Sejt at gå på en selvforsynende efterskole

Eleverne på efterskolen er glade for, at skolen tænker på miljøet og at de kan bruge det i undervisningen.

- Det hænger rigtig godt sammen også nu, når vi kan få mere information ind på banen om dem. Det ligger bare alt for oplagt, siger Kasper Holst Hansen, som er elev på efterskolen.

- Det er rigtig fedt, at vi har det med i undervisningen, fordi vi bruger rigtig meget tid på at finde ud af, hvad for nogle former for energi, der fungerer bedst. Og om det er mest holdbart, at vi har solceller eller vindenergi og sådan nogle ting, siger efterskoleelev Helene Pehrsson.

Og så er det lidt sejt, at ens efterskole er selvforsynende.

- Jeg synes, det er vildt fedt. Det hjælper miljøet og sådan nogle ting, og det er sådan noget, der er rigtig meget om for tiden. Og så er det sådan lidt fedt, at man kan sige, at man går på en efterskole, som bliver selvforsynende med strøm, siger Helene Pehrsson.

Forstander Jan Coermann åbner desuden op for, at lokalsamfundet kan blive en del af solcelleanlægget.

- Vi har det håb, at det her også kan være et lokomotiv for lokalsamfundet, hvor der er flere, der eventuelt kunne have lyst til at bygge til. Vi har masser af jord, så vi kan fint have flere solceller placeret herude, siger Jan Coermann.

Solcelleanlægget er i brug, men de sidste målere mangler at blive sat til. Officielt vil solcelleparken blive indviet den 20. marts klokken 16.


Nyhedsoverblik