Dybbøl Mølles lillebror rådner op

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dybbøl Mølles lillebror, der står på en mark i Esholte ved Slagelse, er så forfalden at et år til uden en kærlig hånd, og så er den ikke længere til at redde.

Møllen der hedder Skovsgårds Mølle er Danmarks anden største Mølle og står i dag rådden og gennemhullet uden sin vingetop. 8 milloner kroner vil det koste at få den tilbage til fortids pragt, men arbejdsgruppen bag projektet er ved at opgive.

- Vi bliver ved med at få nej på vores ansøgninger, men vi arbejder videre, siger en efterhånden knap så forhåbningsfuld formand for møllegruppen.

Og Skovsgård Mølle er blot en blandt mange møller, der har snurret for sidste gang. Den nu afdøde møllemand John Nielsen fra Odsherred lavede for få år siden en oversigt over tilstanden i de ligegodt 600 danske møller. Dengang vurderede han at 170 ikke længere er til at redde. Altså mere end en fjerdedel.

I Kulturarvsstyrelsen siger arkitekt Toni Bødtker Munch, at man generelt ikke har penge til at redde samtlige af Danmarks tilbageværende møller, men at man prioriterer møllerne højt, når man ser på hvad der samlet er at gøre godt med.

Tilbage i 1953 var der næsten 3.800 møller i Danmark.