¨

Drømmen om et hospice brast - kommunalpolitikere vil ikke give støtte

Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Der er ingen økonomisk hjælp at hente fra politikerne i Slagelse til at drive et hospice i Korsør. Det står klart, efter næste års budget er på plads.

Korsør Hospice Støtteforening får ingen kommunal støtte til at etablere et hospice i lokalerne i det gamle sygehus.

Det har politikerne i Slagelse Byråd besluttet, efter fire partier er blevet enige om næste års budget.

Støtteforeningen havde ellers satset på, at de kunne få 16 millioner kroner af Slagelse Kommune til at drive hospicet. De havde nemlig allerede sikret sig pengene til renoveringen af bygningen igennem finansloven.

Det her er kun et spørgsmål om, at vi fortsætter og sørger for at få flere og flere medlemmer i støtteforeningen

Niels Bo Jørgensen, formand, Korsør Hospice Støtteforening

Formand for støtteforening: - Der er brug for et hospice

Korsør Hospice Støtteforening har også forsøgt sig hos Region Sjælland, men uden held. De har ikke ønsket at bidrage til driften. Så foreningen havde sat sin lid til kommunen.

Derfor ærgrer formanden, Niels Bo Jørgensen, sig over, at de ikke fik pengene i denne omgang.

- Det her er kun et spørgsmål om, at vi fortsætter og sørger for at få flere og flere medlemmer i støtteforeningen og laver en større opbakning blandt befolkningen til det, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formand Niels Bo Jørgensen fra Korsør Hospice Støtteforening synes, det er ærgerligt, at politikerne ikke vil støtte dem med penge til driften. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

SF: Det er ikke en kommunal opgave

Socialistisk Folkeparti (SF) er et af de partier, der står bag budgetforliget. Ifølge byrådsmedlem Jørgen Grüner er der flere grunde til, at kommunen ikke kan støtte et hospice.

Det vil være fint for borgerne, hvis vi havde et hospice i Korsør, men vi mener ikke, det er en kommunal opgave

Jørgen Grüner (SF), byrådsmedlem

- Det er der flere årsager til. Men dels mener vi faktisk, at det er en regional opgave at etablere et hospice. Det vil være fint for borgerne, hvis vi havde et hospice i Korsør, men vi mener ikke, det er en kommunal opgave, siger Jørgen Grüner til TV2 ØST.

- Så hvis vi skulle have sagt ja til det, skulle det være, fordi vi i øvrigt skulle have plads, rehabiliteringspladser eller andet, som vi kunne nedlægge, og som vi allerede havde i den kommunale drift. Vi har ikke det behov lige nu, og derfor har vi sagt nej.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge byrådsmedlem Jørgen Grüner (SF) er det ikke en kommunal opgave at etablere et hospice, men en regional opgave. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Men hvorfor vil I som kommune ikke hjælpe?

- Vi mener ikke, det er en kommunal opgave, og som vi kan forstå på regionen, så er der ikke det behov, som der bliver efterspurgt. Det ville være fint, hvis vi kunne støtte op om det, men vi mener bare ikke, behovet er der lige nu.

Artiklen fotsætter under videoen.

03:31

Der findes ikke noget hospice i Vestsjælland, men der mangler stadig 16 millioner til at drive et hospice i Korsør, som kommunalpolitikeren ikke har kunne finde i næste års budget.

Luk video

Støtteforening giver ikke op: - Vi kæmper videre

Formanden for støtteforeningen mener dog stadig, at der er brug for et hospice i Korsør. Her i regionen ligger der tre andre hospice i Bandholm på Lolland, et i Roskilde og et i Dianalund. Det er henholdsvis 132 kilometer, 81 kilometer og 43 kilometer væk fra Korsør.

Drømmen er overhovedet ikke slut endnu. Vi tager arbejdstøjet på og så kæmper vi videre

Niels Bo Jørgensen, formand for Korsør Hospice Støtteforening

- Vi kan se nu, at en af dem der sidst var på hospice fra Fuglebjerg røg til Svanevig (hospice i Bandholm, red.) på Lolland, så der er et reelt behov. Og lige netop det koncept, vi har lavet, hvor den palliative behandling bliver øget på grund af det, vi laver, så vil det også give mulighed for flere at blive passet rigtigt i hjemmet. Så jeg tror på det, siger Niels Bo Jørgensen.

Derfor vil foreningen fortsætte med at kæmpe for, at der kommer et hospice til Korsør.

- Drømmen er overhovedet ikke slut endnu. Vi tager arbejdstøjet på og så kæmper vi videre. Der er kun 365 dage til næste gang, der er budgetforhandling, og så er vi på pletten igen. Så nej, vi giver ikke op, siger Niels Bo Jørgensen.

Snævert flertal bag budget

Det var et meget snævert flertal i Slagelse Byråd, der blev enige om det kommunale budget for de næste fire år. Med 16 ud af 31 byrådsmedlemmer indgik partierne Socialdemokratiet, Liberal Alliance, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten forlig.

Det ville være fint, hvis vi kunne støtte op om det, men vi mener bare ikke, behovet er der lige nu

Jørgen Grüner (SF), byrådsmedlem

- Vi er selvfølgelig skuffede, men nu er det jo et meget snævert flertal, der har vedtaget budgettet i Slagelse. Hvis man havde lavet et bredt forlig, så kunne det være spændende at se, om vi var med i det brede forlig, eller vi ikke havde været der, siger Niels Bo Jørgensen.

Jørgen Grüner fra SF vil da heller ikke helt afvise, at et hospice igen kan komme på tale. Det kræver dog, at Region Sjælland tager initativ til at samarbejde.

- Jeg synes, det ville være godt, hvis vi havde et hospice i Korsør. Det synes jeg ville være rigtig positivt. Men det kræver, at der er et samarbejde, så det hænger sammen med de øvrige kommunale opgaver, og at der er et samarbejde med regionen. Der er vi ikke endnu. Så det må vi se på, om der ændres på de forudsætninger, der er nu.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App