Dream Team var nærmest som en sekt

Ny bog beskriver hvordan Anja Andersen gennem sine otte år i Slagelse ydmygede spillere og ledere - og skabte et miljø, der på nogle punkter mindede om en sekt

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ydmygelser, favoriseringer og usunde ledelsesforhold.

Det var ifølge en ny bog, nogle af de træk, der karakteriserede håndboldklubben Slagelse i årene 2000-2008, hvor Anja Andersen ledte klubben.

Bogen "En dronning kom til byen" er skrevet af journalist Dan Philipsen og her taler en række personer fra klubben for første gang ud om de tumultariske år, hvor Slagelse blev eet af verdens håndbold-centre.

Ifølge bogen var resultaterne på banen enestående, men mandskabsbehandlingen var barsk - og meget af det, som foregik, minder om det som sker i sekteriske miljøer, siger Torben Kirkegaard, der er ekspert i sekter og sekterisme, til Jyllands-Posten.

Bogen beskriver således bl.a. at det ofte forekom at Anja Andersen kom med verbale ydmygelser, der grænsede til psykisk terror og hun fremstår som en karismatisk leder, der bestemte alt over medarbejderne, og hvor spillere og ansatte var underkastet lederens luner.

Flere spillere og ledere, der har været i klubben, fortæller, hvordan Andersen til tider var hård og ydmygende. Det oplevede blandt andre fløjspilleren Stina Madsen på egen krop. Hun fortæller i bogen, hvordan hun fra at have et tæt forhold til træneren pludselig blev svinet til under både kamp og træning i en grad, så hun lod sig sygemelde og forlod klubben.

- Det kan godt være, at Slagelse vandt Champions League, men det havde store menneskelige omkostninger. I dag er der stadig mange unge spillere, ældre spillere og ledere, som tænker: Hold kæft en tid. Hun havde en enorm autoritet. Anja Andersens ord var lov, siger tidligere talentudviklingschef Martin Christiansen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Anja Andersen har ikke ønsket at medvirke i bogen, og ingen i hendes nuværende klub FCK Håndbold har lyst til at kommentere dens indhold.

Bogen udkommer på lørdag.