¨

Dommere stempler bæltefiksering af patient som ulovlig

Sikringsafdelingen i Slagelse. Foto: Region Sjælland

Østre Landsret går videre end byret i Næstved i sag om patient, der var spændt fast ulovligt i to omgange.

En patient i psykiatrien har tirsdag fået Østre Landsrets ord for, at 11 dages bæltefiksering af ham var ulovlig.

Derfor er Region Syddanmark dømt til at betale manden en erstatning på 50.000 kroner, oplyser hans advokat, Claus Bonnez.

Men han skal have yderligere 30.000 kroner, har landsretten bestemt. Det skyldes, at han også var udsat for fire dages ulovlig bæltefiksering hos Region Sjælland. Her mente Retten i Næstved tidligere, at beløbet skulle være 10.000 kroner.

Hovedpersonen i sagen er en mand i 20'erne. Da han i februar sidste år blev overført fra en psykiatrisk afdeling i Aalborg til Sikringen i Slagelse, blev han straks bæltefikseret i fire dage. Gradvist blev der løsnet for remmene om hans mave, ben og hænder.

VIDEO: Mohammed Makki, bistandsværge og storebror til den psykiatriske patient, kritiserede behandlingen af broren i et indslag på TV2 ØST 27. august 2019.

04:05

      Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Luk video

Kalder på revision af dansk praksis

Landsretten har i øvrigt besluttet ikke at øge erstatningen til det langt højere niveau, som Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg fastlagde i en dom mod Danmark 15. september.

Dommernes begrundelse er, oplyser advokat Claus Bonnez, at det er muligt, at Danmark appellerer afgørelsen i Strasbourg til storkammeret ved samme domstol.

Den sag drejede sig om, at en psykiatrisk patient fra Aarhus under sin indlæggelse var fikseret i næsten 23 timer. Myndighederne havde ikke godtgjort, at indgrebet var strengt nødvendigt.

Dommen fra Strasbourg kalder "på en gennemgribende revision af tvangsfikseringspraksis i Danmark", sagde advokat Tobias Stadarfeld Jensen i en kommentar.

I Strasbourg-sagen om de 23 timer blev erstatningen fastsat til 10.000 euro, hvilket svarer til godt 74.000 kroner.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App