Dømt for at skyde mod ung kvinde ved sygehus - skal otte år i fængsel

To unge mænd skal otte år i fængsel for drabsforsøg, efter de i februar sidste år affyrede flere skud mod en ung kvinde ved Slagelse Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To mænd på henholdsvis 20 og 22 år skal begge otte år i fængsel for drabsforsøg.

Det har et enigt nævningeting ved Retten i Næstved netop besluttet.

De to mænd er dømt for at have affyret flere skud mod en dengang 23-årige kvinde på parkeringspladsen foran Slagelse Sygehus. Kvinden blev ikke ramt, men den bil, hun sad i, blev ramt af ikke under tre skud.

Skyderiet fandt sted den 18. februar klokken 22.35 sidste år.

En 19-årig mand var tiltalt for at have kørt flugtbilen, men det blev han frifundet for, da der ikke var bevis for, at han overhovedet befandt sig i Slagelse på gerningstidspunktet. Han var synligt lettet, da retten frifandt ham. Den 19-årige blev dog ikke løsladt, fordi han er i gang med at afsone en anden dom.

Begge de dømte mænd har anket dommen på stedet, men skal fortsat være fængslet i sagen.

quote Der er tale om en parkeringsplads foran et sygehus, og der må fomodes at være masser af mennesker

Susanne Bluhm, anklager

Gik efter 12 års fængsel

Anklager Susanne Bluhm gik efter 12 års fængsel til de dømte mænd, fordi skyderiet fandt sted på et offentligt sted, fordi de var flere gerningsmænd, der arbejdede sammen, og fordi drabsforsøget var planlagt.

- Der er tale om en parkeringsplads foran et sygehus, og der må fomodes at være masser af mennesker, sagde Susanne Bluhm i sin strafprocedure.

Anklageren ønskede at tage paragraf 81b i brug. Det er en paragraf, der ved særligt skærpende omstændigheder kan forhøje strafferammen med op til det halve. Men den paragraf mente retten ikke, man kunne tage i brug i dette tilfælde på grund af den måde, som tiltalen var udformet på.

De to forsvarere gik efter en noget lavere straf på mellem seks og syv års fængsel.

- Anklageren siger, at der har været en forudgående konflikt for skyderiet, og så var det altså ikke fuldstændig umotiveret. Desuden blev kvinden ikke ramt, og det kan også godt være formildende, sagde den 22-åriges forsvarer, Tenna Dabelsteen, under sin strafprocedure og påpegede, at hendes klient ikke er tidligere straffet.

Men Retten i Næstved nåede altså frem til en dom på otte års fængsel til begge mænd.

Her blev der skudt mod kvinden - artiklen fortsætter under kortet.

 
 

Genkendte mændene fra Kalundborg

De dømte mænd er fra området ved Klosterparkvej i Kalundborg. Kvinden genkendte de to mænd, der skød mod hende, fordi hun også har boet i Kalundborg. Den ene har hun gået i ungdomsklub med, mens hun kender den anden fra kvarteret omkring Klosterparkvej.

De to mænd blev kendt skyldige på baggrund af kvindens forklaring og de tekniske beviser i sagen. Kvinden kunne se, det var dem, der havde skudt, fordi de stod i lyset fra forlygterne på den sorte stationcar, som de efterfølgende flygtede i.

På gernindstidspunktet var kvinden netop kommet fra arbejde i Kalundborg og kørte ind på parkeringspladsen foran sygehuset i Slagelse for at parkere tæt ved sit hjem, da hun så to maskerede mænd stå på parkeringspladsen. 

Kvinden bakkede, mens mændene løb hen imod hende og begyndte at skyde. En gerningsstedsrapport har vist, at man på parkeringspladsen fandt fem patronhylstre, og bilen, kvinden kørte i, var blevet ramt af ikke under tre skud. Retten har fundet det bevist, at de to mænd var i besiddelse af to pistoler. Det er desuden en særligt skærpende omstændighed, at pistolerne blev affyret mindst fem gange på et offentligt sted.

Følte sig tvunget til at flytte

Da den forurettede kvinde afgav forklaring i retten, fortalte hun, at hun havde følt sig nødsaget til at flytte fra Kalundborg til Slagelse, efter hun havde vidnet i en sag, hvor en af de to mænds brødre var tiltalt for at have stukket kvindens ekskæreste og barndomsven ned. Efterfølgende oplevede kvinden, at der gentagne gange blev udøvet hærværk mod hendes og hendes families ejendomme og biler.

Det kom også frem i retten, at der havde siddet en GPS-tracker på kvindens bil forud for skyderiet. Det var ikke kvindens egen bil, men en hun havde lånt af sin ekskæreste, som altså lå i konflikt med de dømte mænd.

GPS-trackeren var ifølge anklager Susanne Bluhm placeret under bilen af de tiltalte, så de kunne holde øje med den og dens fører og dermed lokalisere præcis, hvor bilen befandt sig. 

Den 19-årige nu frikendte mand har indrømmet, at han købte GPS'en, men har forklaret, at han ikke vidste, hvad den skulle bruges til. Retten fandt den forklaring utroværdig, men da der ikke er nogen beviser, der peger på, at den 19-årige var i Slagelse på gerningstidspunktet, er han altså blevet frifundet.

Det var den 20-åriges telefon, der blev brugt til at spore GPS-trackeren på kvindens bil - noget, som retten altså også har lagt vægt på i skyldskendelsen.