DF i svar til Slagelse-borgmester: - Det er ligesom en børnehave

Ann Sibbern fra Dansk Folkeparti i Slagelse er overrasket over, at borgmesteren i en mail opsiger samarbejdsaftalen i byrådet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgmester i Slagelse Kommune, John Dyrby Paulsen (S) har i en mail til Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre opsagt den samarbejdsaftale, der blev indgået partierne imellem umiddelbart efter kommunalvalget i november.

Begrundelsen fra borgmesteren lyder blandt andet, at byrådsmedlemmerne i de øvrige partier - Socialdemokratiet, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten - gentagne gange har måttet stå model til personangreb og er blevet beskyldt for magtmisbrug, kammerateri og bestikkelse fra oppositionens side.

quote Når de uartige børn ikke opfører sig ordentligt, så får de skældud og efter gentagne gange med skældud, så er det uden for døren

Ann Sibbern (DF), Slagelse, på Facebook

- Vi kan ikke blive ved med at stå model til det ene personangreb efter det andet på tidligere eller nuværende byrådskollegaer fra Venstre og Dansk Folkeparti. Vi har haft nogle møder, hvor vi har bedt dem om at stoppe, men det har vi ikke oplevet, at de har gjort, sagde John Dyrby Paulsen til TV ØST søndag aften.

Skulle have indkaldt til møde

Men det overrasker DF’s medlem af byrådet Ann Sibbern, at borgmesteren har valgt at opsige det brede samarbejde – og endnu mere overraskende for hende er det, at han har gjort det i en mail. Han skulle hellere have indkaldt alle parter til et møde og ikke kun flertalsgruppen, lyder det.

- Måske forventet, måske planlagt, men dog alligevel overraskende for et samarbejde, at V O og B ikke indgår i en drøftelse af en ændring af udvalgsstruktur, men i stedet modtager denne mail, skriver hun på sin Facebook-side og fortsætter:

- Det er ligesom en børnehave, hvor der praktiseres konsekvenspædagogik. Når de uartige børn ikke opfører sig ordentligt, så får de skældud og efter gentagne gange med skældud, så er det uden for døren.

quote Opsigelsen forekommer os at være noget af en forhastet reaktion, og manøvren vil uundværligt flytte fokus fra de reelle problemstillinger

Ann Sibbern (DF), Slagelse, på Facebook

Opfordrer til at genoptage samarbejde

Ann Sibbern mener desuden, at borgmesteren er alt for fokuseret på detaljer.

- Vi frygter for helheden. Opsigelsen forekommer os at være noget af en forhastet reaktion, og manøvren vil uundværligt flytte fokus fra de reelle problemstillinger, at der blandt andet lige nu er mangel på professionel ledelseskraft i mindst to af vores forvaltninger, skriver hun på Facebook og påpeger samtidig, at kommunen ikke har en kommunaldirektør.

Derfor opfordrer oppositionen altså borgmesteren og de øvrige partier til at genoptage det brede samarbejde.

- VOB skal på den baggrund bede AFIØ genoverveje deres melding, der synes forceret. Vi er til mere end blot at vælge menuen efter et byrådsmøde. Udnyt potentialet hos VOB for organisationens og kommunens skyld, lyder det fra Ann Sibbern.

Bør være plads til uenigheder

De mener heller ikke, at de personsager, som borgmesteren fremhæver i sin mail, bør være baggrunden for at opsige samarbejdet.

quote At vi er politisk uenige bør der i et samarbejde være plads til, i respekt for de politiske færdigheder vi har, idet vi også er forskellige partier

Ann Sibbern (DF), Slagelse, på Facebook

- Sagerne er principielle og politiske, og VOB har foreslået, hvordan disse sager lukkes ned, sådan at vi kan komme videre. Det har ikke været ønsket, skriver Ann Sibbern.

- At vi er politisk uenige bør der i et samarbejde være plads til, i respekt for de politiske færdigheder vi har, idet vi også er forskellige partier.

Deler borgmesterposten

Borgmesteren skriver i sin mail til oppositionen, at der skal være plads til uenigheder, men som han skriver:

- Vi ser dog ingen som helst grund til at holde fast i en samarbejdsaftale, der giver jer massiv indflydelse og udvalgsformandsposter, hvis vi alligevel bliver mødt af den samme oppositionspolitik og urimeligt personangreb, som vi ville have oplevet uden samarbejdsaftalen.

Efter kommunalvalget i november 2017 blev John Dyrby Paulsen fra Socialdemokraterne og Liberal Alliances Villum Christensen enige om at dele borgmesterposten efter flere dages hårde forhandlinger. 

Det usædvanlige forløb blev senere udbygget med en samarbejdsaftale, hvor alle partier skrev under på en fælles retning for kommunen de næste fire år. Men den aftale er altså nu opsagt.