DF: Bør være sikker på miljøgavn ved spildevandsrensning

Formanden for Miljøudvalget bakker op om den såkaldte Slagelse-model, hvor de slipper for at rense spildevand, hvis ikke miljøskade er bevist

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det giver bedst mening, hvis landets kommuner undersøger effekten af en eventuel spildevandsrensning, før de sender påbud til borgerne i det åbne land om at installere rensningsanlæg til titusindvis af kroner.

Sådan lyder meldingen fra formanden for Folketingets Miljøudvalg, Pia Adelsteen (DF), over for DR P4 Sjælland.

Til TV ØST bekræfter Pia Adelsteen, at hun synes, at den såkaldte Slagelse-model, hvor kommunen kun kræver nye og bedre spildevandsløsninger på de ejendomme, som beviseligt forurener med deres eksisterende anlæg, lyder fornuftig.

- Jeg synes, at det giver mening, hvis kommunerne først undersøger miljøeffekten af spildevandet, før vi begynder at grave en masse rør ned i jorden, siger hun til TV ØST og tilføjer:

- Der er for mig at se ikke nogen grund til helt automatisk at kræve rensning af spildevand på en bestemt måde, når man ikke er sikker på, om der overhovedet sker en forurening. Det lyder lidt som om, at det er den tilgang flere kommuner har.

Hun understreger dog samtidig, at det er op til den enkelte kommune, hvordan de sikrer, at loven om spildevand bliver overholdt.

Kloak
Læs også
Ingen andre vil følge Slagelse-modellen
Kloak
Læs også
Ingen andre vil følge Slagelse-modellen

1.800 borgere i Faxe har modtaget påbud

Som det er i dag, så er det ulovligt at have en kloak, som udleder næringsstoffer i naturen, der ødelægger miljøet. Derfor er det kommunernes ansvar at sikre, at ingen husstande forurener.

For at overholde loven vælger flere kommuner at udstede påbud til borgerne i det åbne land om at efterkloakere og installere et lille rensningsanlæg.

Og på TV ØST har vi tidligere fortalt med borgere i for eksempel Faxe Kommune, hvor omkring 1.800 borgere allerede har modtaget et påbud om spildevandsrensning fra kommunen. Flere borgere har allerede skiftet rensningsanlæg. Blandt andet Peter Hansen, der har brugt 180.000 kroner på spildevandsrensning, og som TV ØST talte med i november.

- Jeg synes, det er helt omsonst, at jeg skal rense spildevandet, når det ikke er bevist, at det rent faktisk forurener. Det bliver jo fortyndet mange gange, før det når frem til å-løbet alligevel. Det burde være undersøgt, før det blev pålagt os, sagde han i den forbindelse.

Læs også
Peter om spildevandsanlæg: Det er uretfærdigt
Læs også
Peter om spildevandsanlæg: Det er uretfærdigt

Flere kommuner fastholder krav

Prisen for efterkloakering ligger mellem 80.000 og 120.000 kroner.

I Faxe Kommune har man haft flere debatmøder, som Liberal Alliance er drivkraften bag. De mener nemlig, at det er urimeligt at påtvinge borgeren at betale så mange penge for rensning af spildevand, når en eventuel skade på miljøet ikke er bevist.

- Det er rigtig mange penge. De ender jo med at folk bliver stavnsbundet, sagde Birger Holm Brøndberg (LA) umiddelbart før et debatmøde i november.

Faxe Kommune har tilkendegivet, at de gerne vil være med til at lempe kravene for borgerne. Flere andre kommuner, som for eksempel Kalundborg og Stevns, har dog hele tiden holdt fast i at kræve moderne spildevandsløsninger på alle ejendomme i de udpegede landområder.

9. november var forsamlingshuset i byen Skuderløse proppet med utilfredse borgere.  De var utilfredse med spildevandsplanen i Faxe Kommune.

 


Nyhedsoverblik