"Det kan blive et større problem, end vi lige tror"

Der er fundet rester af sprøjtegift i drikkevandet i Slagelse, og det skaber en bekymring for drikkevandsressourcerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg blev både overrasket og forundret. 

Sådan lyder det fra Jan Jørgensen, der er driftschef ved SK Forsyning i Slagelse, efter der er fundet rester af sprøjtegift i drikkevandet i Slagelse Kommune. 

Og selv om det ikke er farligt at drikke vandet, så har det konsekvenser, hvis man spørger Jan Jørgensen.

- Det kan få den konsekvens, at vi skal lukke nogle af vores boringer, og så mangler vi den vandmængde fra de boringer. Vi kan ikke bare sætte nogle nye, for det er hele grundvandsmagasinet, der er forurenet. Så det vi næsten er nødt til, er at søge efter nye kildepladser, hvor vi kan finde vand, der er uforurenet, siger han til TV ØST.

Ikke mange muligheder 

Men det er ikke bare sådan lige at finde nye kilder til vand i Slagelse Kommune.

- Nej, det er det ikke. I Slagelse Kommune, der har vi stort set ikke ret mange muligheder. Vi har to lokaliteter, vi synes er interessante, som vi vil prøve at kigge på, hvor en af dem ligger i en skov. Skov er godt, fordi der har man aldrig sprøjtet, siger Jan Jørgensen. 

Hvor farligt er det?

- Det er ikke et ufarligt stof, fordi det er pesticid. Men ud fra et sundhedsmæssig betragtning er det ikke sundhedsskadeligt. Der har vi haft Styrelsen for Patientsikkerhed ude for at udtale sig om det, og man skal altså drikke cirka 500 liter vand om dagen, før man kan komme op der, hvor det er kritisk, siger Jan Jørgensen.

Så man skal ikke være bekymret? 

- Ikke ud fra en sundhedsmæssig synspunkt. Men man skal måske være bekymret for vores drikkevandsressourcer generelt, fordi det kan blive et større problem, end vi lige tror, det er nu.