Dele af Ringparken og Motalavej rives ned og gøres til attraktive boligområder

Byrådet har mandag aften vedtaget udviklingsplanerne for Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag aften blev fremtiden for to udsatte boligområder i Slagelse Kommune afgjort.

Et flertal i byrådet godkendte udviklingsplanerne for Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse. Planerne betyder, at områderne skal ændres radikalt frem mod år 2030.

- Det er jeg glad for, for vi skal indsende dem her den 1. juni, så det betyder, vi kan komme videre, siger borgmester John Dyrby Paulsen (S).

quote Det betyder, vi kan komme videre

John Dyrby Paulsen (S), Borgmester, Slagelse Kommune

Boligområderne har begge været på ghettolisten fire år i træk, og derfor defineres områderne som hårde ghettoområder.

For omkring et år siden præsenterede regeringen, Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti en ghettoplan. Den betyder blandt andet, at andelen af almennyttige boliger i området skal nedbringes til maksimalt 40 procent senest i år 2030.

Planerne for Motalavej

Motalavej i Korsør består af 28 boligblokke og 817 boliger (732 almene familieboliger) med i alt omkring 1.700 beboere. Grundlaget for udviklingsplanen på Motalavej har primært været at koncentrere indsatsen og tiltagene i afdeling 35, som er den største afdeling i området med i alt 420 almene familieboliger. Baggrunden for dette er, at de to øvrige afdelinger har gennemført, eller er ved at få gennemført, en fysisk helhedsplan.

quote Vi laver for eksempel rækkehuse i stedet for en blok, og dermed får vi reduceret antallet af familiebolioger

John Dyrby Paulsen (S), Borgmester, Slagelse Kommune

Planen for Motalavej er at omdanne det til et mere åbent boligområde, der med nye boligtyper og nye forbindelser på tværs af områderne skal ændre områdets karakter. Omdannelsen af afdeling 35 skal ske gennem fire etaper og forventes at være afsluttet i løbet af 2027.

- Der sker en reduktion af boliger på Motalavej og en ændring i, hvilke boligtyper der er. Vi laver for eksempel rækkehuse i stedet for en blok, og dermed får vi reduceret antallet af familiebolioger, siger John Dyrby Paulsen.

Planerne for Ringparken

Ringparken i Slagelse består i dag af 24 boligblokke og 868 almene familieboliger med omkring 2.000 beboere.

Af billedet fremgår det, hvordan Ringparken ser ud i øjeblikket.

Artiklen fortsætter under billedet.

Visualisering af Ringparken i dag.
Visualisering af Ringparken i dag. Foto: Kant Arkitekter

quote Det er et vækstprojekt, som giver nogle andre muligheder

John Dyrby Paulsen (S), Borgmester, Slagelse Kommune

Ifølge visionsplanen skal Ringparken fuldstændig omdannes fra et isoleret boligområde til tre forskellige kvarterer, der skal hænge naturligt sammen med den omkringliggende by. De tre nye kvarterer beskrives som ”Mini-Manhatten”, ”Ringriderbyen” og ”Radiserækkerne”.

Billedet er en visualisering af, hvordan Ringparken skal se ud i fremtiden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Visualisering af Ringparken i fremtiden.
Visualisering af Ringparken i fremtiden. Foto: Kant Arkitekter

Visionsplanen betyder, at nuværende boliger skal rives helt ned og bygges nyt. Det nye boligområde vil blandt andet rumme en helt ny arkitektur og nye funktioner, og målet er, at boligområdets forvandling skal tiltrække og fastholde de ressourcestærke beboere.

- Ringparken bliver en helt anden karakter, end den er i dag. Der kommer faktisk flere boliger, men nogle helt andre boliger. Det er et vækstprojekt, som giver nogle andre muligheder, end vi har haft i Korsør, siger borgmesteren.

De tre kvarterer

  • Mini-Manhatten: Det urbane kvarter er et mini-bycentrum med ungdomsboliger og familieboliger til de, der ønsker at bo, hvor der sker noget. Her kommer butikker, spisehus, læsefaciliteter og hænge-ud-steder. Boligerne bliver 4-5 etager.
     
  • Ringrider-byen: Kvarteret bliver et grønt, familie-, og dyrevenligt kvarter med aktivitetsmuligheder og udeliv. Boligerne bliver til rækkehuse.
     

  • Radiserækkerne: Kvarteret vil primært være seniorvenligt. Her bygges almene ældreboliger og nye private fællesskabsboliger.

Forholdsvis enigt byråd

På aftenens byrådsmøde blev udviklingsplanerne for Ringparken i Slagelse vedtaget, idet det kun var Enhedslisten, der stemte imod. Udviklingsplanen for Motalavej blev også vedtaget. Her var det kun SF og Enhedslisten, der var imod planerne, mens De Radikale stemte blankt.

quote Det vigtigste er ikke at komme af ghettolisten

John Dyrby Paulsen (S), Borgmester, Slagelse Kommune

Tror du, det her kommer til at virke, så I kan komme af ghettolisten igen?

- Det vigtigste er ikke at komme af ghettolisten, det vigtigste er, at vi laver nogle spændende boligområder, lyder det fra borgmester John Dyrby Paulsen, der også ser en fordel i at være på ghettolisten:

- Det betyder, at vi får nogle finansieringsmuligheder, som vi ellers ikke ville få ved at være på ghettolisten, men jeg synes, det er ærgerligt at nedlægge gode familieboliger, men det er en del af lovgivningen, og det bliver vi nødt til. Jeg føler med de familier, der skal genhuses, men det må vi finde en løsning på, siger han.

Med godkendelsen af udviklingsplanerne i Slagelse og Korsør kan disse nu sendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og være grundlag for det videre arbejde med omdannelsen af de to boligområder. 


Nyhedsoverblik