De første patienter og medarbejdere på plads på nyt psykiatrihospital

Det nye psykiatrisygehus i Slagelse er blevet taget i brug. De første patienter og medarbejdere er på plads i de nye bygninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag flyttede de første patienter og medarbejdere ind i det nye psykiatrisygehus i Slagelse. I store træk forløb flytningen helt efter planen og uden problemer, skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Der står flytte kasser nogle af stederne, og rundt på bordene ligger papirer med oversigter over afsnittet, tabeller med hvad der skal stå hvor og meget andet. Alligevel virker det som om, der er styr på tingene, og der på en forunderlig måde allerede er kommet lidt rutiner i arbejdet. Medarbejderne er i fuld gang med at notere i journalerne og opdatere kollegaerne, der netop er mødt ind til aftenvagten, patienterne er blevet indkvarteret på deres stuer, og ude på bordet i opholdsrummet står lidt rester fra eftermiddagskaffen, der for kort tid siden blev serveret, ligesom den altid har været gjort det.

Mange bolde i luften

Det er, på trods af det umiddelbare rod svært at forstå, at det kun er ganske få timer siden, patienter og personale ankom til Psykiatrien Slagelse for første gang.

- Der er mange bolde i luften sådan en dag. Og der hersker en hvis forberedt forvirring, vil jeg kalde det. Men der er også en stemning af, at vi nok skal finde ud af det, og alle gør virkeligt, hvad de kan for at få tingene til at lykkedes. Vi løser problemerne hen ad vejen, siger ledende oversygeplejerske Susie Schouw Petersen fra Psykiatrien Vest. Midt i talestrømmen bliver hun meget sigende afbrudt af en medarbejder, der fortæller, at der nu er fundet en løsning på de ikke-virkende kaffemaskiner.

Skifte uden mellemlanding

Selvom der stadig mangler et par småting, for eksempel at slutte kaffemaskinerne til, og der er både håndværker og flyttemænd, der også arbejder på højtryk, er der ikke tvivl om, at alle de patientsikkerhedskritiske forhold er i orden.

- Vi ville ikke flytte ind, hvis ikke vi kunne garantere sikkerheden for både patienter og medarbejdere. Og de småproblemer vi støder på undervejs, dem løser vi, som de kommer, siger Michael Schmidt, der er ledende overlæge i Psykiatrien Vest.

En af de største udfordringer omkring flytningen har været at sikre, at alle afsnit har kunnet opretholde den normale drift.

- Det har været lidt lige som at skulle skifte fra en flyvemaskine til en anden, mens de begge er i luften, men jeg synes, alle har gjort deres til, at det er forløbet smertefrit, fortæller Michael Schmidt.

Bedre forhold for alle

Medarbejderne har brugt meget tid på at forberede patienterne på flytningen.

- Personalet har været rigtigt gode til at fortælle os, hvad der skulle ske. De har taget imod og handlet på, alle de spørgsmål vi har haft og samtidig været rigtigt gode til at lytte til bekymringer. Selve flytningen er også gået fint, men det er en stor omvæltning at skulle flytte, og det kommer til at tage rigtigt, rigtigt lang tid at vænne sig til, siger Katja Sofie Kjerrumgaard, der er patient på SL1.

Det bliver godt

Det er aldrig nemt at flytte fra kendte rammer til noget nyt, og måske specielt ikke hvis man oven i købet har det svært psykisk.

- Patienterne har naturligt nok været lidt utrygge ved det, men flytningen er gået nemt og gnidningsløst. Det er imponerende, de har taget det så pænt, siger Yvonne Jensen, der er social- og sundhedsassistent på SL1 og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at når vi er faldet helt til her, bliver det rigtigt godt. Både personalet og patienterne får bedre forhold. Og personligt har jeg set meget frem til at rykke ind i et helt nyt hus, og et sted der arkitekturmæssigt er bygget til den slags patienter, vi har her. Jeg ser meget frem til at se, hvilken betydning det har for patienterne.

Det nye psykiatrihospital huser blandt andet nogle af Danmarks farligste psykisk syge,


Nyhedsoverblik