Danmarks største vindmøller

Udenfor Slagelse ved Kragerup Gods er de lige nu i gang med at rejse Danmarks højeste vindmøller. En enkelt mølle vil på blot 2 timer kunne producere lige så mange kilowatt-timer, som en almindelig husstand forbruger på et helt år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

90 meter op til narv, 140 meter op til vingespidsen.

Det er 6 meget store vindmøller, der lige nu rejses ved Kragerup gods. Det er godsejer Birgitte Dinesen og hendes samlever Olav Ditlevsen, der har købt møllerne og selvom de forventer sig meget af investeringen, er det også en stor beslutning at tage.

- Jo, vi satser stort, og vi regner da også med, at det en god forretning. Men der er da masser af nætter, hvor vi har ligget og tænkt - "hvad har vi gang i?", siger Olav Ditlevsen, der er godsforvalter på Kragerup Gods og altså medejer af vindmøllerne.

Møllernes vinger vil kunne køre med en tophastighed på 300 km/t. Alene vingesektionen vejer 75 tons og diameteren på vingefanget er 101 meter. Møllens totale vægt er 400 tons. Det svarer til, hvad 10 lastvognstræk vejer.

Og der er en grund til, at parret har valgt at satse på de store møller. - Det pynter jo ikke ligefrem i landskabet med 50 møller. De her 6 store møller producerer det samme, som 50 små møller gør, og derfor har vi valgt dem.

Grunden til at parret har valgt at investere i møllerne er, at de fik et tilbud fra en jysk developper, om at hun gerne ville leje deres jord i 30 år for en ordentlig pose penge.

- Men så tænkte vi - hvis der er nogen, der uden at blinke vil betale så meget for at leje vores jord, så er der nok pænt mange flere penge i at eje møllerne selv. Og så gik vi i gang, siger Olav Ditlevsen.

Møllerne kommer til at koste mellem 160-180 mio. kroner. Hvis alt går efter planen, vil de begynde at producere energi om 14 dage.