Danmarks første idrætsskole indviet i Slagelse: – Man bliver mere glad og fokuseret

Nu har Nymarkskolen i Slagelse papir på, at den må kalde sig idrætsskole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver hoppet og danset mere på Nymarkskolen i Slagelse end på de fleste andre skoler.

Skolen indførte for fem år siden fem timers idræt om ugen for alle elever, og i dag blev skolen så certificeret til at være landets første idrætsskole.

Det er Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og VIA University College, der står bag certificeringen, og udover fem timers idræt skal eleverne nu også bevæge sig i skolens andre fag.

Bevægelse en del af undervisningen

Tjek luften, er gassen tændt.

Et kig ind i 7. A’s fysiktime viser tydeligt, at bevægelse er blevet en del af undervisningen på Nymarksskolen. Her repeterer eleverne reglerne for at bruge en bunsenbrænder ved at hoppe i elastik, mens de siger reglerne højt i en remse.

Og det bliver taget godt imod af eleverne.

Artiklen fortsætter under billederne.

En ny måde at lære fysik på - hop i elastik.
En ny måde at lære fysik på - hop i elastik. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST
Eleverne hopper i elastik, mens de lærer regler i fysik.
Eleverne hopper i elastik, mens de lærer regler i fysik. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Det var faktisk sjovt. I stedet for at skulle kigge ned og bare skrive i bøgerne, så er det her meget sjovere. Man bliver mere glad og fokuseret, siger Gustav René Krag Hansen fra 7.A. 

quote I stedet for at skulle kigge ned og bare skrive i bøgerne, så er det her meget sjovere. Man bliver mere glad og fokuseret

Gustav René Krag Hansen, 7.A., Nymarksskolen, Slagelse

Certificeringen til idrætsskole gør, at det ikke kun er i idrætstimerne, at eleverne skal bevæge sig. Nu er alle lærerne uddannet, så de kan integrere det i deres undervisning. Før har det kun været idrætslærerne. Men nu skal lærere i for eksempel fysik, engelsk og matematik også integrere idræt i deres fag, fortæller viceskoleleder, Susanne Meyerhoff.

- Det gør en forskel, at vores lærere har fået den her uddannelse, så nu ved lærerne rigtig meget om idræt, og hvad idræt gør ved læring.

Bedre trivsel og faglighed med idræt 

Bevægelse i alle fag er nyt, men de fem timers idræt om ugen har eleverne for længst vænnet sig til. Idrætten giver ifølge dem et bedre sammenhold eleverne i mellem.

- Hvis man ikke trives godt, kan man bedre gå sammen med de andre, for vi laver jo det samme. I modsætning til matematik, hvor niveauerne er lidt lavere og lidt højere, siger Nariman Mzamil fra 7.A.

Det synspunkt bakkes op af viceskoleleder, Susanne Meyerhoff.

- Vi kan se, at børnene trives, og vi har meget få konflikter på skolen. Det hænger sammen med den bevægelse og alle de sjove oplevelser eleverne har sammen. De er glade og glade for hinanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bevægelse giver større koncentration, siger eleverne. 
Bevægelse giver større koncentration, siger eleverne.  Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Ud over bedre trivsel kan skoleleder på Nymarkskolen, René Nielsen, se de seneste års fem timers idræt om ugen afspejle sig i elevernes faglige reultater.  

Antallet af elever der får under 4 i gennemsnit i dansk og matematik ved afgangsprøven er faldet fra 43,8% til 23,8% fra 2016 til 2019. Karaktergennemsnittet er steget fra 6,27 til 7,07 i samme periode.

Idrætsskoler forpligter sig til minimum fem idrætstimer om ugen, og alle skolens undervisere bliver efteruddannet i idræt og bevægelse.

Her er skolens bevis på, at den er en idrætsskole
Her er skolens bevis på, at den er en idrætsskole Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Nyhedsoverblik