¨

Danmarks farligste sindssyge: Så svært er det at få udgang

De indsatte patienter på Sikringen i Slagelse skal igennem en lang procedure for at få udgang. Foto: Region Sjælland

Hvis en af de 30 indlagte patienter på Danmarks sikreste psykiatriske afdeling, Sikringen, vil have udgang, skal Justitsministeriet spørges om lov.

Der er lige nu 30 indsatte på Danmarks sikreste psykiatriske afdeling, Sikringen, som ligger i Slagelse. De er allesammen anbragt der, fordi de er for farlige til at være indsat i et almindeligt fængsel eller til at være indlagt på en almindelig, lukket afdeling.

Nogle patienter vil aldrig få lov at komme uden for afdelingen, men de patienter, som personalet vurderer kan håndtere en udgang, skal igennem følgende procedure:

Der søges i første omgang om én udgang, og ansøgningen sendes til Justitsministeriet. Hvis der bliver givet tilladelse til denne ene udgang, foregår den lige uden for murene på Sikringen i Slagelse. 

Artiklen fortsætter under billedet...

Området uden for Sikringen. Foto: Region Sjælland

I næste omgang søges der om tre udgange, og hvis det går godt med de tre besøg på matriklen lige uden for Sikringen, kan der søges om yderligere fem. Til sidst kan patienten søge om 10 udgange - igen blot til området lige uden for bygningen.

Hver gang patienten skal ud, følger der to ansatte med, og på nuværende tidspunkt kan der være gået adskillige måneder. 

Øve-landsby

I tredje omgang er proceduren mere eller mindre den samme med ansøgninger til Justitsministeriet om i alt 19 udgange. Denne gang søges der om udgang til det, der kaldes 'Skov og sø'. Det er et grønt område meget tæt på hospitalet i Slagelse.

Hvis disse i alt 38 udgange er gået godt, og personalet vurderer, at patienten kan klare mere, kan der nu søges om udgang til det, de kaldes 'By og land'. Det er i realiteten to øve-landsbyer på Midtsjælland, hvor der kan være andre mennesker, og man øver sig i udgang længere væk fra hospitalet. Igen skal der ansøges om 19 udgange med fem ansøgninger. 

Nu kan der være gået flere år, og hvis personalet på dette tidspunkt vurderer, at alt er gået godt, kan patienten få lov at komme på en decideret udgang til eksempelvis Den Blå Planet i København eller Zoologisk Have. 

Efter at have været igennem ovenstående procedure er det lykkedes to patienter at komme på besøg hos henholdsvis familie og en ven i Sønderjylland, mens de fortsat var indlagt på Sikringen.

Den patient, der har været indlagt på Sikringen i længst tid, er indlagt netop nu og har været der i 34 år. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App