Danmarks dybeste industrihavn sættes igen til salg

Det er ikke lykkedes Ørsted at finde en køber til Stigsnæs Industrihavn. Slagelse Kommune havde budt 53,5 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Interesserede købere får inden længe atter chancen for at erhverve sig Stigsnæs Industrihavn.

Det er energiselskabet Ørsted, der har sat til salg-skiltet ud.

Allerede i 2019 blev denne del af havnen, som bruges til kultransport, forsøgt afhændet. Blandt andet har Slagelse Kommune vist interesse med et bud på 53,5 millioner kroner.

Dette har dog ikke været tilstrækkeligt til, at Ørsted vil sælge til den kommune, hvor havnen geografisk har hjemme.

quote Man skal aldrig sige aldrig

Knud Vincents (V), borgmester, Slagelse Kommune

- Jeg tager til efterretning, at Ørsted ikke ønsker at fortsætte forhandlingerne med Slagelse Kommune, og at de nu vil igangsætte en ny udbudsproces, skriver borgmester Knud Vincents (V) i en meddelelse.

Overfor TV2 ØST uddyber han:

- Vi har vurderet, hvad vi kan tillade os, at skatteborgernes penge skal gå til, og det er det, som vi har budt ud fra. Vi havde vurderet både miljøforhold og alt muligt andet.

Slagelse Kommune havde således indskrevet en klausul i buddet om, at sælger og køber skulle dele risici på ukendte forureninger.

Hvad der konkret har gjort, at dialogen med Ørsted er kuldsejlet, ønsker borgmesteren ikke at gå i detaljer med:

- Det er en kombination af det hele måske, siger han.

Tvivlsomt med yderligere et bud

Den seneste budrunde blev startet i 2019, hvor Ørsted i første omgang gik videre med en anden køber, konsortiet Stigsnæs Industripark A/S, imens kommunen i første omgang blev valgt fra efter et bud på 120 millioner kroner.

Aftalen med Stigsnæs Industripark A/S faldt dog aldrig endegyldigt på plads, og i 2020 var Slagelse Kommune atter i dialog med Ørsted.

Ifølge Knud Vincents har vilkårene for købet ændret sig undervejs, hvorfor kommunen i første omgang havde budt 120 millioner kroner på havnen uden nedrivning af kraftværket.

Det seneste bud på 53,5 millioner kroner indebar således, at Slagelse Kommune selv skulle nedrive det pensionsmodne kraftværk. Men nu bliver der dog næppe yderligere et forsøg på at erhverve sig havnen, lader borgmesteren forstå.

Læs også
Konsortium køber Stignæs Havn - borgmester er tilfreds med den nye ejer
Læs også
Konsortium køber Stignæs Havn - borgmester er tilfreds med den nye ejer

- Nu har vi prøvet to gange. Første gang i 2019 og nu har jeg afsluttet det, der har været gang i. Hvis man ikke efter to gange er lykkedes, så har vi skrevet ind, at man ikke nødvendigvis skal regne med, at vi byder næste gang, siger han og tilføjer:

- Men man skal aldrig sige aldrig.

Et eventuelt køb af Slagelse Kommune vil skulle finansieres gennem Kommunekredit, oplyser Knud Vincents.

Slut med kul

Ørsted har ikke ønsket at stille op til interview, men senior manager Carsten Birkeland Kjær skriver i en mail til TV2 ØST:

- I forbindelse med vores dialog med Slagelse Kommune har vi modtaget et bud, som vi ikke ønsker at gå videre med. Vi har derfor besluttet at igangsætte en ny udbudsrunde i løbet af efteråret.

Ifølge energiselskabet er området sat til salg, fordi det primært bruges som kul-transithavn.

Læs også
Politisk ballade i Slagelse om bud på havn
Læs også
Politisk ballade i Slagelse om bud på havn

Netop kul som energikilde står til at blive udfaset i Ørsted per 1. april 2023, hvormed havnens primære funktion forsvinder.

- Havnen ved Stigsnæsværket er en af Danmarks dybeste med en rigtig god og central placering i forhold til resten af Europa, og derfor giver det god mening, at vi frigør arealerne og giver mulighed for ny udvikling på området, forklarer Carsten Birkeland Kjær.

Slagelse Kommune ejer i dag 80 hektarer i området umiddelbart bag havnen, som inden længe også vil blive udbudt til salg. Interessen i selve industrihavnen bunder ifølge borgmesteren i gode erhvervsarealer, som kommunen ønsker at bidrage til at fremme.

- Jeg mener, en kommunes primære opgave er at skabe gode rammer for erhvervslivet samt sikre arbejdspladser og udvikling, hvilket jeg sammen med byrådet hver dag arbejder for at sætte i værk. Det gælder også Stigsnæs attraktive erhvervsområde. Så det er spændende, hvem og hvilke virksomheder vi på sigt kan byde velkommen på Stigsnæs, siger Knud Vincents.


Nyhedsoverblik