¨

Danmark bliver besat (6. april)

I en serie på fem programmer kigger Mads Gudiksen i arkiverne fra 2. verdenskrig. I dag handler det om da tyskerne indtog Slagelse og hvordan borgmesteren indførte sangfri zoner for at slippe for at høre tysk sang i gaderne.

For Gudrun Møller står 9. april 1940 stadig stærkt printet i hukommelsen. Hun gik i hvad der svarer til gymnasiet i Slagelse. Da beskeden om at Danmark var besat, kom, græd læreren og alle eleverne gik hjem. Der var ikke mere undervisning den dag.

Snart fyldte tyskerne godt i gadebilledet og det var for mange meget provokerende når danskere hilste på dem med en heil-hilsen.

Borgmester Meldgaard gjorde hvad han kunne for at genere tyskerne. Blandt andet forbød han sang i gaderne. Det mente han, han kunne, fordi vi jo ikke var i krig, men besat. Og derfor var det stadig ham, der bestemte over byens gader.

Hør mere om hvordan tyskerne måtte sove i halm i et ældre forlystelsessted og hvordan en dreng fra Havrebjerg kan huske de tyske flyvemaskiner komme ind over landsbyen.

27:39 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App