Bus uden chauffør kører nu rundt blandt andre trafikanter

For første gang i Danmark kan man nu ved Slagelse Sygehus stige på en bus uden chauffør på offentlig vej.

Førerløse busser lyder måske som noget fra en science fiction film - men fra i dag er det virkelighed på vejene ved Slagelse Sygehus.

For første gang i Danmark kører en førerløs bus på offentlig vej, og onsdag blev den indviet. 

- Det betyder både en lettelse for nogle patienter og noget personale og noget mere fleksibilitet, hvor man kan komme hurtigere og nemmere frem og tilbage som patient, siger Niels Reichstein, der er direktør for Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.

Det er meningen, at den førerløse bus skal bruges af patienter, besøgende og medarbejdere, så de nemmere kan komme rundt mellem sygehusets afdelinger.  

- Jeg synes, det er sjovt. Og jeg tænker, det kommer til at gavne vores patienter, som vi for eksempel sender over til diabetes ambulatoriet, som ligger et stykke herfra. I stedet for at familierne skal ud og gå og forvirre sig rundt omkring, så kan vi sende dem med bussen, siger Rikke Wetterslev, der er sygeplejerske på børneafdelingen på Slagelse Sygehus. 

Projektet starter med en enkel bus, men om nogle måneder vil endnu en førerløs bus tages i brug. 

Ikke helt uden personale

Projektet er et samarbejde mellem blandt andet Movia, Region Sjælland og Metroselskabet og bussen kommer til at køre frem til juni 2022. 

Men helt førerløs er den førerløse bus alligevel ikke. I bussen vil der nemlig altid være en operatør. 

- Jeg gør nøjagtig det, som du også ville gøre som chauffør. Holder øje med trafikken, sikkerheden og det hele. Selvom bussen kan klare det, så har vi det ekstra øje, som skal være der, siger operatøren Kim Nielsson.

Det er ved hjælp af en række sensorer og software, at bussen er i stand til at registrere omgivelserne 360 grader rundt om sig. 

Info om den førerløse bus:

Patienter og personale kan via opsatte skærme bestille bussen. Kort efter kommer den til det stoppested, hvor den er bestilt. 

Indsamler viden

Bussen er kommet til Slagelse fra Sjællands Universitetshospital i Køge, hvor den allerede har fået gode erfaringer med at fragte patienter frem og tilbage i vandrehallen indenfor.

Nu er næste fase i projektet at få erfaringer med at køre udenfor på offentlig vej. På den måde kan Movia indsamle vigtig viden om, hvordan førerløse busser i fremtiden kan indgå brugervenligt i den kollektive transport.

quote Jeg glæder mig til alle de meldinger og indtryk, vi kan få her

Dorthe Nøhr Pedersen, Movia, Direktør

- Jeg glæder mig til alle de meldinger og indtryk, vi kan få her. Det bliver også spændende, når vi ser cyklister her på området, og hvordan det kommer til at fungere sammen med bussen. Fordi det er netop det med, at der er meget forskellig trafik, der gør det spændende, siger Movias direktør, Dorthe Nøhr Pedersen. 

Erfaringerne vil være til rådighed for trafikselskaber og andre interesserede både nationalt og internationalt.