Budget i Slagelse i hus - men grøfterne graves dybere

Politikerne i Slagelse Kommune kom ikke nærmere en forsoning med årets budget - tværtimod. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kom ikke nærmere en forsoning mellem de skarpt optrukne fronter i Slagelse Kommune med budgettet for året 2021, der blev vedtaget mandag aften. Forliget udløste tværtimod hårde ordvekslinger i byrådssalen. 

18 stemte for, mens 13 stemte imod budgettet. Stemmetallene alene viser dramatik: SF, der traditionelt støtter borgmester John Dyrby Paulsen (S), valgte i stedet at gå sammen med Det Radikale Venstre og Venstre om et ændringsforslag der ville gennemføre betydelige besparelser i kommunen - samtidig valgte Dansk Folkeparti dog at gå sammen med det socialdemokratiske flertal for at sikre budgettet, der ikke indeholder besparelser på hverken ældreområdet eller børneområdet.

Strid om penge

Splittelsen mellem partierne udløste en skarp diskussion om, hvordan det egentlig ser ud med Slagelse Kommunes økonomi, og hvilke prioriteringer der skal tages. 

quote Skal vi vende udviklingen og få kagen til at blive større, så skal vi have foreningslivet og kulturlivet til at blomstre

Knud Vincents (S)

- Vi anerkender, at der er en kassebeholdning. Men den kan vi ikke tage af altid. Skal vi vende udviklingen og få kagen til at blive større, så skal vi have foreningslivet og kulturlivet til at blomstre, så bosætningen blomstrer. Dermed kan vi tiltrække borgere, der kan give større indtægter til kommunen sagde Venstres Knud Vincents i sin kommentar til budgettet. 

- Det her er et budget i balance. Fokus på velfærdsområderne er det, som denne aftale bygger på. Økonomi og velfærd skal balancere, sagde Sofie Jannings (S), og bemærkede at der var tale om et meget bredt forlig, der gik lige fra Enhedslisten på den ene fløj til Dansk Folkeparti på den anden. Samtidig var Liberal Alliance med i aftalen.  

Engangsbeløb udløser uenighed

Det samlede budget i Slagelse Kommune er på 5,7 milliarder kroner  - men det er især to udbetalinger af engangsbeløb i forbindelse med udligningsreformen, der er uenighed om. 

Mens partierne bag budgetforliget lader pengene indgå i den daglige drift af kommunen, så ville SF, R og V hellere satse pengene på målrettede projekter, der kan løse nogen af kommunens grundlæggende problemer, og i stedet tiltrække flere bosættere. 

quote Vi har ikke råd til at blive ved med at bruge ekstra penge. Vi er nødt til at få vendt udviklingen

Jørgen Grüner (SF)

- Vi har ikke råd til at blive ved med at bruge ekstra penge. Vi er nødt til at få vendt udviklingen. De første to år går det – men derefter er der ikke flere penge i kassen, sagde SFs Jørgen Grüner i debatten, og understregede, at SF mener, at Slagelse har brud for at få bedre styr på økonomien - og samtidig få gjort op med den negative sociale arv i kommunen.  

Den samlede kassebeholdning i Slagelse Kommune er på mere end 400 millioner kroner. Men som det ser ud nu, så er det forsvundet om fire år. Derfor ville de tre partier, der stemte nej, allerede nu begynde at reducere udgifterne i kommunen, så senere besparelser kan undgås. 

Frygtede store nedskæringer

Socialdemokraterne frygter dog, at spareforslaget fra SF, R og V vil føre til massive besparelser i kommunen. 

quote V,R og SFs forslag betyder at vi skal sige farvel til lærere og pædagoger

Lis Tribler (S)

- V,R og SFs forslag betyder at vi skal sige farvel til lærere og pædagoger. Vi kan ikke være med til massefyringer blandt kommunens medarbejdere, sagde Lis Tribler (S). 

Troels Brandt (R) mente dog, at flertallet i byrådet tegnede et skrapt skræmmeeksempel.  

- Jeg tror ikke på, at personalereduktionerne får det omfang som nogle forudser. Nu giver jo ledelse og medarbejdere frem til august 2021 før besparelserne skal gennemføres. Jeg er sikker på at de har gode ideer, vi kan bruge, sagde han. 

Også SF mente, at modstanderne trgnede grænserne hårdt op. De understregede dog, at de godt vidste, at der ville komme fyringer ud af deres spareforslag. 

- Jeg synes, det er ærgerligt, at det bliver tegnet skræmmebilleder op. At man skræmmer borgerne med forudsigelser om, hvor mange SF vil fyre. Ærgerligt at debatten kommer ned på det niveau. Lad nu udvalgene se på sagerne først, forsøge at løse opgaven med at finde besparelserne. Men der er naturligvis ingen tvivl om, at når det er nødvendigt at spare så meget, vil det også betyde reduktioner i antallet af medarbejdere. Jørgen Grüner (SF). 


Nyhedsoverblik