¨

Bryggeri vil have bøde annulleret

Foto: TV ØST

Fødevarerstyrelsen har givet Harboes Bryggeri i Skælskør en bøde på 80.000 kroner pga. svampegift i malt-ekstrakt. Men bryggeriet mener, bøden er grundløs.

Harboes Bryggeri har solgt et parti malt-ekstrakt til en brødvirksomhed i Tyskland. Men ekstrakten indeholdt for meget svampegift og burde være kaldt tilbage. Sådan lyder Fødevarestyrelsens dom efter en fødevarekontrol i november.

Harboe protesterer
Ledelsen hos Harboes Bryggeri mener dog, bøden er grundløs:

- Vi er bestemt ikke enige i, at vi skal have en bøde overhovedet. Vi er under alle grænseværdier, så det kan vi slet ikke forstå, siger Martin Schade, der er direktør for Harboes Bryggeri i Skælskør.

Ekstrakt er stærkere end korn
Problemet er ifølge direktøren, at Fødevarestyrelsen henholder sig til de grænseværdier, der er for svampegigften, Ochratoksin A i maltkorn. Men det, virksomheden producerer, er malt-ekstrakt.

- Vi tager malten og laver en proces på den, hvor vi ender op med at opkoncentrere de egenskaber, der er i malten med 5-6 gange. Det vil sige, at de svampeværdier, der er for maltkorn, alt andet lige også vil stige i vores ekstrakt, siger han.

Fødevarestyrelsen holder fast
Men hos Fødevarestyrelsen holder chefen for Fødevatreregion Øst fast i, at de grænseværdier, der gælder for malt også gælder for maltekstrakt:

- Det er den samme forordning, der gælder for dem begge, siger han til TV2 Øst.

Hos Harboes Bryggeri er Martin Schade dog overbevist om, at det hele er en misforståelse og vil nu kæmpe for at få Fødevarestyrelsen til at droppe bøden på de 80.000 kroner.

- De har simpelthen ikke frostået, hvad det er, det her går ud på, så nu vil vi prøve at få en dialog med dem om det, siger direktøren.

02:15 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App