Brugere af varmestuer frygter for kommunal overtagelse: – Det er en rigtig dårlig idé

Ifølge De Hjemløses Landsorganisation kan de kommunale varmestuer fjerne hele oplevelsen af et frirum for de udsatte medborgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Varmestuerne i Korsør og Skælskør skal ifølge et snævert flertal i Slagelse Kommune ikke længere drives af Kirkens Korshær. I stedet for vil kommunen selv overtage driften af de to varmestuer i Skælskør og Korsør, hvilket møder protester fra flere sider.

- Jeg tror ikke på, det i længden er det rigtige for mange, der har boet her i mange år og kender til kommunen og Slagelse, siger Jytte Johansen, der er bruger af varmestuen i Skælskør og tilføjer:

- Det, synes jeg, er en rigtig dårlig idé.

quote Jeg kan allerede høre nu blandt brugerne, der er meget vrede

Jytte Johansen, Skælskør

Kirkens Korshær måtte i slutningen af 2020 kaste håndklædet i ringen og lukke varmestuerne som følge af en trang økonomi. Derfor har byrådet besluttet, at Slagelse Kommunes rusmiddelcenter skal overtage driften af varmestuerne i Korsør og Skælskør.

- Vi har stadigvæk fået flere hjemløse, selvom vi har haft de her varmestuer. Det kunne jo være, at man kunne nedsætte det med det koncept, som der her er lagt op til, siger Jimmi Jørgensen (S), der er medlem af byrådet i Slagelse Kommune.

Han har selv været hjemløs og mener, kommunens overtagelse kan hjælpe flere udsatte.

- For mig var det underordnet, hvem der kørte den her varmestue. Det her var bare, at jeg kunne komme ind, få noget mad og vasket tøjet, få et bad og noget socialt samvær. Det var hele det, der var formålet med varmestuen, og det er der også i det her tilbud.

Byrådsmedlem Jimmi Jørgensen (S) ser den kommunale drift af varmestuerne som en fordel for de hjemløse. Han peger på, at et samarbejde med blandt andet jobcentret og andre aktører kan være med til at nedbringe antallet af hjemløse i Slagelse Kommune.
Byrådsmedlem Jimmi Jørgensen (S) ser den kommunale drift af varmestuerne som en fordel for de hjemløse. Han peger på, at et samarbejde med blandt andet jobcentret og andre aktører kan være med til at nedbringe antallet af hjemløse i Slagelse Kommune. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Men det synspunkt er de brugere af varmestuen i Skælskør, som TV2 ØST mødte lørdag, stærkt uenige i.

- Jeg kan allerede høre nu blandt brugerne, der er meget vrede. Fordi de har dårlige erfaringer, siger Jytte Johansen.

Jytte Johansen, bruger af varmestuen i Skælskør, er glad for den varmestue, som Kirkens Korshær driver. Hun fortæller, at hun har meget at takke dem for - imens hun forholder sig skeptisk overfor, at Slagelse Kommune med deres varmestuer kan give samme tryghed og hjælp.
Jytte Johansen, bruger af varmestuen i Skælskør, er glad for den varmestue, som Kirkens Korshær driver. Hun fortæller, at hun har meget at takke dem for - imens hun forholder sig skeptisk overfor, at Slagelse Kommune med deres varmestuer kan give samme tryghed og hjælp. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Heller ikke Lars Rasmussen har det godt med, at Slagelse Kommune står overfor at skulle overtage driften af varmestuen.

- Nu har jeg prøvet at komme i den i Slagelse, og der er altså ikke det samme bånd, som vi har hernede, siger han og tilføjer:

- Så får vi også noget andet personale, og nu har vi knyttet os til dem, der er her. Det bliver også lidt trist.

Vil have forslag i høring

Imod forslaget stemte Venstre:

- Vi mener først og fremmest, vi skal lytte til de hjemløse og udsatte, og det var også derfor, vi ville have hele den her sag i høring hos Rådet for socialt udsatte, der om nogen kan tale på vegne af de udsatte, siger byrådsmedlem Christopher Trung Paulsen (V) og tilføjer:

- Mange af de her udsatte mennesker har ikke haft de bedste oplevelser med kommunen, og derfor kan der være noget tillid, som bare ikke er på samme måde, når det er kommunen.

Christopher Trung Paulsen (V) stemte mod forslaget i byrådet. Han vil først have forslaget i høring hos Rådet for socialt udsatte, "der om nogen kan tale på vegne af de udsatte", siger han.
Christopher Trung Paulsen (V) stemte mod forslaget i byrådet. Han vil først have forslaget i høring hos Rådet for socialt udsatte, "der om nogen kan tale på vegne af de udsatte", siger han. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Også De Hjemløses Landsorganisation er bekymret over konsekvenserne ved, at kommunen overtager varmestuerne fra Kirkens Korshær:

- Vi er bekymret for, at det frirum, som borgerne i varmestuerne har, skal overtages af Slagelse Kommunes misbrugscenter og at det vil ende som en form for kommunal socialenhed med fokus på at genetablere de her mennesker i samfundets normer – og det er ikke det, en varmestue skal handle om, siger lokalformand Martin Vibe.

- Det skal være hjertevarme og social tryghed, og det ender med, at de brugere her ikke har et sted at tage hen.

Læs også
Kirkens Korshær mister millioner på nedlukning - i Skælskør har de fundet en løsning
Læs også
Kirkens Korshær mister millioner på nedlukning - i Skælskør har de fundet en løsning

Han peger samtidig på, at mange af brugerne møder kommunen i mange andre sammenhænge.

- De har brug for et sted, hvor de er fri for kommunal indblanding.

Kirkens Korshær havde arbejdet for at genåbne varmestuen i Korsør. Men uden kommunens hjælp kan det ikke lade sig gøre, og det ærgrer regionschef Susanne Lodberg.

- Vi er selvfølgelig oprigtigt triste over, at de har truffet den beslutning, at de både opsiger vores samarbejdsaftale i Korsør og Skælskør. Vi ved også, at vores brugere er meget beklemte og synes, det er rigtig svært i øjeblikket.

Ifølge Jimmi Jørgensen skal en række samarbejdspartnere tilknyttes varmestuen – heriblandt jobcenteret og misbrugscentret. Kirkens Korshær håber derfor stadig, at kommunen er åben for et samarbejde.


Nyhedsoverblik