Brandfolk i beskyttelsesdragter indsat mod mystisk kemikalieforurening

En gruppe brandfolk har brugt natten på at bekæmpe en forurening på en rasteplads på Vestmotorvejen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En skarp lugt af ammoniak og et udslip af et ukendt kemikalie fra en lastbil betød natten til tirsdag, at der blev slået alarm i Slagelse. 

Et ukendt kemikalie løb ud fra en lastbil på Stop 39 på Vestmotorvejen. Da lastbilchaufførens dokumentation ikke sagde, hvilket kemikalie der var tale om, blev kemikalieberedskabet aktiveret. 

- I første omgang sagde alarmmeldingen, at der var tale om olie på vejen. Men da vi kom frem, så kunne vi se, at det var noget andet, der var på tale. Derfor undersøgte vi sagen nærmere, og da vi så fik åbnet lastbilen op, var der en meget kraftig lugt af ammoniak eller salmiak, fortæller indsatsleder René Kofod fra Slagelse Brand og Redning til TV2 ØST. 

Kemikaliedykkere sat ind

Der blev indsat de såkaldte kemikaliedykkere – det vil sige brandfolk i fuld beskyttelsesdragt, der medbringer luft i egne flasker.  

- Det handler om at gå med livrem og seler i sådan en situation, så vi tog ingen chancer, da vi skulle undersøge stoffet, fortæller René Kofod. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Indsatsen i Slagelse blev indledt klokken 23.52.
Indsatsen i Slagelse blev indledt klokken 23.52. Foto: René Lind

Stoffet stammede fra en palle med 1.000 liter af stoffet. Lasten havde tilsyneladende forskubbet sig, og så var beholderen sprunget læk. 

Få gram kan få stue til at lugte

Det viste sig, at stoffet var ammonium bicarbonat  - bedre kendt som hjortetaksalt. Stoffet var opløst i en blanding af sirup og alkohol. Og hvor de fleste nok har oplevet, hvordan en halv teskefuld i julekagerne er nok til at få stuen til at lugte af ammoniak, så var effekten langt større i blandingen på asfalten i Slagelse, hvor mange kilo var kommet med ud i naturen. 

Blandingen var tiltænkt et bageri, og viste sig at være så uskadelig, at den kunne spules væk fra området og i den kommunale kloak.  

- Udfordringen var ammoniaklugten. Men den fik vi efterhånden fjernet, fortæller René Kofod. 

Indsatsen i Slagelse blev indledt klokken 23.52. Først omkring klokken 04.00 kunne de sidste brandfolk forlade rastepladsen.