¨

Børn satte røgalarmer op i boligblokke – nu har de advaret om den første brand

00:42

Sådan så det ud, da bygningen blev evakueret. Video: René Lind

Røgalarmer opsat i maj måned viste deres værd, da der i denne uge udbrød brand i Slagelse. Alle blev reddet ud af den brændende bygning.

Det var tænkt som et tiltag, der på sigt skulle stoppe mulige brande i Slagelse, da ungdomsbrandkorpset Firebirds i maj måned satte røgalarmer op i boligblokkene i Ringparken i Slagelse.

At bygningen skulle blive ramt af en større brand kun tre måneder senere havde ingen nok forestillet sig.

- Branden opstod midt på dagen, og den skulle nok være blevet opdaget, selvom der ikke var en røgalarm. Men den slår tidligt alarm, så alle i en lejlighed ved, at der er noget helt galt, siger Anders Tronier Hansen, der er brandkadetinstruktør i Ringparken. 

De opsatte alarmer kom i brug, da der torsdag udbrød brand i en stuelejlighed på Kierulffsvej.

Dramatisk redning

Fra lejligheden spredte kraftig røg sig i bygningen, og alarmerne på alle etager bippede kraftigt for at advare mod branden. Alle blev evakueret fra den brændende bygning – men trods den tidlige alarm var der alligevel tale om en dramatisk redning.

På grund af røg i opgangen valgte man nemlig at evakuere et lille barn fra bygningens 1. sal via en stige, der var sat op til altanen. Her bar en brandmand barnet ned i en autostol.

- Da vi kom ind i den brændende lejlighed, lå alarmen på gulvet. Den bippede, og den bippede højt. Det er også med til at understrege, at maskinen kan overleve selv en voldsom brand, siger han.

Ungdomsbrandkorps bag opsætning

Firebirds er Slagelses ungdomsbrandkorps, der består af børn mellem 10 og 14 år. De fleste medlemmer af brandkorpset bor selv i Ringparken.

I maj måned gik de i små grupper rundt i blokkene og tilbød beboerne at få opsat en gratis røgalarm. Sagde de ja, så blev alarmerne sat op med det samme.

Der er tale om moderne røgalarmer, der har en batterilevetid på hele 10 år.

Ifølge en undersøgelse fra forsikringsselskabet Gjensidige er der ikke opsat en røgalarm i hver tredje lejlighed i en etageejendom. Undersøgelsen viste også, at hver femte uden en opsat røgalarm faktisk har en liggende, der blot ikke er blevet sat op endnu.

Det er dog en rigtig god ide, at få sat en røgalarm op, siger Anders Tronier Hansen: 

- De er kanonvigtige. De larmer når de skal, og selvom det midt om natten, så gør de stadig det, som de skal. Også hvis du har glemt at slukke strygejernet eller køleskabet begynder at slå gnister. Det kan være den, der redder dit liv, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App