Borgere genopliver lokal købmandsbutik for egne penge

Trods svigtende økonomi i byens lokale Brugs, mener borgerne i Boeslunde, at en dagligvarebutik er så vigtig for byen, at de nu selv skyder penge i.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Brugsen i Boeslunde, Slagelse, står til at lukke. Flere år med dårlig økonomi betyder, at byens Daglig Brugs nu må lukke.

Men i Boeslunde har man ikke tænkt sig at lade tilbagegangen stå til. Derfor har Boeslunde Sogn Brugsforening taget sagen i egen hånd og kæmpet for at få en ny købmand til byen.

quote Vi har fået et spark i rumpen om, at vi skal handle noget mere lokalt

Bibi Nielsen, Boeslunde

Det fortæller Kurt Stilling, formand for Boeslunde Sogn Brugsforening.

- Hvis du begynder at fjerne dagligvarebutikkerne, så skaber du afvikling i stedet for udvikling. Og Boeslunde er et samfund i udvikling, fastslår han og forklarer, hvad der nu kommer til at ske:

- Vi danner en forening, der kommer til at eje bygningerne, inventaret, benzinanlægget og lejligheden ovenpå, og så lejer vi det ud til en selvstændig købmand.

Kurt Stilling, formand for Boeslunde Sogn Brugsforening, forklarer, at borgerne har dannet en forening, som nu skal eje de lokaler, hvor en ny købmand flytter ind.
Kurt Stilling, formand for Boeslunde Sogn Brugsforening, forklarer, at borgerne har dannet en forening, som nu skal eje de lokaler, hvor en ny købmand flytter ind. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Og den nyhed bliver taget godt imod i byen.

For et Boeslunde uden en dagligvarebutik vil være skidt for byen, fortæller flere af de borgere, som TV2 ØST mødte i dag, fredag, hvor Daglig Brugsen havde sidste åbningsdag.

- Vi er helt sikre på, at hvis ikke vi har den (købmanden red.), vil vi blive en soveby, hvor tilflyttere ikke vil flytte til, siger Anne Hansen fra Boeslunde til TV2 ØST.

Mange økonomiske udfordringer

Hidtil har butikken været drevet i regi af Coop som Daglig Brugs.

Her fortæller brugsuddeler Stella Jørgensen, at det har været svært at holde økonomi i forretningen, der har kørt med underskud i de sidste otte år.

Stella Jørgensen har været brugsuddeler i Boeslunde de sidste 3,5 år, og det har ikke været nemt, at få økonomien til at hænge sammen, fortæller hun.
Stella Jørgensen har været brugsuddeler i Boeslunde de sidste 3,5 år, og det har ikke været nemt, at få økonomien til at hænge sammen, fortæller hun. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Det har været lidt hårdt, for der har været så mange økonomiske udfordringer, siger hun.

Nu er det ikke mere at gøre. Den sidste kunde blev betjent i dag.

- Vi lukker butikken klokken 12, siger Stella Jørgensen, der har bestredet posten som brugsuddeler i de sidste 3,5 år.

Bibi Nielsen fra Boeslunde fortæller, at skiftet til en ny købmand også er en påmindelse om, at borgerne skal huske at handle lokalt.
Bibi Nielsen fra Boeslunde fortæller, at skiftet til en ny købmand også er en påmindelse om, at borgerne skal huske at handle lokalt. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Men hvis en ny købmand skal overleve i byen, så er de lokale også nødt til at gøre deres indkøb i butikken, og det har Bibi Nielsen fra Boeslunde fået øjnene op for:

- Vi er rigtig glade for den løsning, der så kommer samtidig med, at vi har fået et spark i rumpen om, at vi skal handle noget mere lokalt. Så vi er rigtig glade for den løsning.

quote Vi har borgerne involveret i at modernisere butikken og skyde penge i, det giver loyalitet

Brian Videbæk, udviklingschef, Dagrofa

Imens Frank Hansen mener, at butikken af afgørende for byens eksistens:

- Det betyder næsten alt – det er det, der giver byen liv, det er en af livsnerverne i byen.

Borger bliver engageret

Som Daglig Brugs har forretningen ind til nu hørt under Coop, men den nye butik skal drives i regi af Dagrofa. Her har man før gået ind i projekter, som det Boeslunde Sogn Brugsforening nu har fået op at stå.

Det fortæller chef for borgerprojekt i Dagrofa, Brian Videbæk:

- Fordelen i vores kædekoncepter, Spar, Minkøbmand og Let køb, er, at der er en høj grad af frihed, hvor man lokalt kan tilpasse sit sortiment og få det krydret med lokale varer, dyrket der, hvor borgerne bor og lever, fortæller han.

Borgerne får i højere grad mulighed for nu at præge sortimentet i butikken, fortæller Brian Videbæk, udviklingschef, Dagrofa.
Borgerne får i højere grad mulighed for nu at præge sortimentet i butikken, fortæller Brian Videbæk, udviklingschef, Dagrofa. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Og så spiller det en væsentlig rolle at få borgerne engageret i den lokale dagligvarebutik, siger han:

- Vi ser i dag, mange små butikker er udfordret på økonomien og har en dårlig drift. Vi kan se med den model, hvor vi har borgerne involveret i at modernisere butikken og skyde penge i, det giver loyalitet, og derved handler de mere lokalt.

Købmanden i Boeslunde åbner igen den 10. december.