¨

Bilister ræser efter ambulancer

Foto: TV ØST

Flere Falck-reddere oplever, at bilister bruger ambulancen til at komme hurtigere frem i trafikken.

02:38 Luk video

Bilisterne følger efter ambulancen, når den kører med høj fart og udrykning. På den måde slipper bilisterne for kø og kommer hurtigere igennem trafikken. Sådan lyder udmeldingen fra Falck.

- Folk er begyndt at genere vores ambulancer. De kører helt op bag os, når vi kører med udrykning, de kører ind foran os, og nogle gange oplever vi, at de giver os fingeren. Men især det med at køre tæt på ambulancen, når den skal igennem en kø på motorvejen, det ser vi rigtig tit, siger fællestillidsmand for Falck Vestsjælland, Morten Andersen.

Ny tendens i trafikken

Når der er menneskeliv på spil, rykker Falck ud. Men den nye tendens i trafikken gør det farligere at få ambulancen sikkert frem.

- Folk gør det, så de kan komme hurtigere frem. Men det er altså en farlig udvikling. Det er jo farligt at placere sig med en civilbil lige bag en ambulance, der kører 140-150 km/t igennem en motorvejsstrækning. Mine kolleager kan jo komme ud for en situation, hvor de må bremse op, fordi de forankørende bilister ikke har set ambulancen. Og har man så en bilist lige i hælene, så kan det gå rigtig galt, siger Morten Andersen.

Han understreger at den farlige kørsel, kan have konsekvenser for mange menneskers sikkerhed.

- Det er vigtigt at sætte fokus på problemet, fordi mine kollegaer skal have fred og ro til deres arbejde. Det er jo alvorligt syge patienter, vi kører med. Og vi skal sørge for, at både medarbejdere og patient kan komme sikkert frem til sygehuset, siger Morten Andersen.

Dom i chikanesag

I juli sidste blev en billist dømt for chikanekørsel. En 52-årig mand havde hægtet sig på en ambulance, der kørte fra Gilleleje mod Hillerød. Og sådan en adfærd i trafikken kan blive en dyr omgang

- I yderste konsekvens kan det betyde en frakendelse af kørekortet på 6 måneder og opefter. Det er op til en dommer at udmåle den straf. Der er også forbundet store bødeomkostninger med sådan en overtrædelse. Det er fuldstændig uacceptabelt, at nogen kører sådan i trafikken. De udsætter jo både sig selv, og andre, for fare, siger Erik Mather, Politikommissær og Leder af færdselspolitiet i Sydsjælland og Lollands-Falsters Politi.

Bilister kender godt til chikanekørsel

På rastepladsen ved Antvorskov kender bilisterne godt til problematikken om chikane af ambulancer.

- Jamen jeg har set bilister, der kører efter især ambulancer for at komme hurtigere frem. Så er hjælpen jo også lige ved hånden, hvis noget går galt. Men det er nok ikke det mest fornuftige, siger bilist Thomas Mattsson

- Det jeg oplever mest, er når folk ikke trækker ind til siden. Men jeg kan slet ikke tænke tanken om at skulle følge efter en ambulance, siger bilist Jan Hückelkamp.

Ambulancechefen bakker op

Ambulancechefen for Falck i Region Sjælland har også oplevet den hasarderede kørsel bag ambulancer. Han bakker derfor op om tillidsmandens udmelding, og han er helt klar i sin opfordring til bilisterne.

- Giv plads til ambulancerne. Vi har travlt, fordi det er vigtigt, siger Hans Lumholdt.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App