Beredskabet om gårsdagens togulykke: Det var en meget atypisk hverdag

Det var en noget atypisk hverdag for Slagelse Brand og Redning, der blev kaldt på Storebæltsbroen onsdag morgen for at assistere med ulykken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var langt fra en almindelig hverdag, der ventede beredskabet fra Slagelse Brand og Redning, da de onsdag morgen blev kaldt til togulykken på Storebæltsbroen.

Her kom landets politi og beredskab på overarbejde, da et lyntog blev ramt af dele fra et godstog. Uheldet medførte, at otte mennesker mistede livet, herunder fem kvinder og tre mænd, og 16 passagerer blev såret.

quote Det er en atypisk situation. Det er 30 år siden, man har haft en lignende hændelse. Det er klart, at sådanne hændelser ikke er hverdagskost - heller ikke for os

René Kofod, beredskabsinspektør ved Slagelse Brand og Redning

DSB’s særlige undersøgelsesafdeling, politi, Havarikommissionen og beredskabet blev tilkaldt med det samme.

- Det var selvfølgelig et forulykket tog, vi møder derude, og så havde vi de opgaver, som beredskab Fyn ønskede, vi assisterede med. Det var alt fra frigørelse, båretransport, håndtering af patienter og alt hvad sådan en situation indebærer, siger beredskabsinspektør René Kofod fra Slagelse Brand og Redning til TV ØST.

- Det er klart, at sådanne hændelser ikke er hverdagskost

På Odense Universitetshospital blev planlagte operationer aflyste, mens der blev gjort plads til de tilskadekomne. I København trådte National Operativ Stab sammen kort før klokken 11.00 for at holde øje med ulykken.

Beredskabet arbejdede også på højtryk på stedet.

- Det er klart, at da vi landede derude, var der rimelig meget at se til, indtil roen lægger sig, siger René Kofod.

For ham var det en usædvanlig situation at stå i.

- Det er en atypisk situation. Det er 30 år siden, man har haft en lignende hændelse. Det er klart, at sådanne hændelser ikke er hverdagskost - heller ikke for os. Selvom vi kører ud til mange alvorlige uheld, så var det en meget atypisk hverdag, siger René Kofod fra Slagelse Brand og Redning.

Togulykke Storebælt
Læs også
Politiet opjusterer dødstal efter alvorlig togulykke
Togulykke Storebælt
Læs også
Politiet opjusterer dødstal efter alvorlig togulykke

Svært at komme til toget, når det ikke holder ved perronen

Generelt ved togulykker er det ifølge beredskabsinspektøren adgangsvejene, der er et problem for politi og beredskab. Sådan var det også med togulykken på Storebæltsbroen.

- For når toget ikke holder ved perronen, hvor man er vant til at stige af og på, men holder ude på fri bane, er det et problem at komme ind og ud af toget, siger René Kofod.

Læs også
Et minuts stilhed for dræbte i tragisk togulykke
Læs også
Et minuts stilhed for dræbte i tragisk togulykke

Men beredskabet er trænet og uddannet i at håndtere situationen. Og derfor vidste mandskabet præcist, hvad de skulle stille op i går, da de ankom til ulykkesstedet.

- På togulykker træner vi jævnligt vores mandskab og det gør vi også på Storebæltsforbindelsen, hvordan vi frigøre i toget og får patienter ud på den bedst mulige måde. Så på den måde er vi klædt på til opgaven, siger René Kofod.

quote Det er klart, at det for os alle sammen, der var med, vil være et uheld, vi vil tale om i mange år, og som vi kan huske tilbage på i vores karriere

René Kofod, beredskabsinspektør ved Slagelse Brand og Redning

- Det er klart, at det vil være et uheld, vi vil tale om i mange år

Togulykken er den alvorligste i Danmark i mere end 30 år. De otte omkomne, er det største antal dræbt i en dansk togulykke siden 1988, hvor otte mennesker blev dræbt og 72 kvæstet, da et tog kørte af sporet i Sorø. Selvom beredskabsinspektøren ikke var med dengang, har Beredskabet lært noget af de ulykker, der er sket tidligere.

- Lige såvel som med togulykker som andre uheld, samler vi op på den viden, vi får fra de her mange uheldstyper, vi er ude for, og den måde udvikler vi løbende beredskabet, så vi er beredte på det samfund, vi lever i på nuværende tidspunkt, siger René Kofod.

På samme måde vil en togulykke så voldsom, som den der skete onsdag den 2. januar formentlig også påvirke beredskabets arbejde fremover.

- Det er klart, at det for os alle sammen, der var med, vil være et uheld, vi vil tale om i mange år, og som vi kan huske tilbage på i vores karriere, siger René Kofod fra Slagelse Brand og Redning.


Nyhedsoverblik