Beboere er fanget i renoveringsmareridt: - Det er grænseoverskridende

Renoveringen af et alment boligbyggeri i Skælskør driver beboerne til vanvid. Beboerne klager over konstant larm og håndværkere over alt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Opgang 13B på Jernbanevej i Skælskør plejer at være et dejligt sted at bo for gravide Pernille Nielsen, hendes kæreste Stefan Eriksen og deres halvandet år gamle datter.

Men sådan er det langt fra i øjeblikket.

- Det er så her, jeg bor. Det er rent kaos, siger Pernille Nielsen til TV ØST i voldsom larm fra håndværkere, da hun lukker os ind. 

Det næste stykke tid skal deres lejlighed og 37 andre lejemål i tre boligblokke renoveres.

- Altså jeg vil jo ikke kalde det en bolig. Det er jo mere eller mindre en losseplads, som jeg også har sagt mange gange til boligselskabet, lyder det fra Pernille Nielsen.

Hør, hvordan det lyder, når håndværkerne arbejder, her:

 

Hver dag kommer håndværkere ind i familiens lejlighed for at borre, banke, rive ned og lave tekniske installationer.

- Det er grænseoverskridende, at der kommer fremmede ind i ens hjem hele tiden, og du har ikke noget privatliv her overhovedet, siger Pernille Nielsen.  

Nabo: Vi har intet privatliv

I opgangen ved siden af på anden sal bor Susanne Krüger og hun har fået nye vinduer. Men uden for de nye vinduer står store stilladser, og der går der håndværkere forbi.

- Jeg er mega glad for vinduerne. Men problemet er, at jeg har ikke noget privatliv. De render frem og tilbage håndværkerne, og det har stået på i tre måneder og det kommer til at stå på indtil juli. Det er meget frustrerende, siger hun. 

Faktisk har boligselskabet anbefalet familierne ikke at være tilstede mellem klokken syv og 16 hver dag de næste 14 dage.

Artiklen fortsætter under billedet.

Brev fra byggefirma til lejere på Jernbanevej
Brev fra byggefirma til lejere på Jernbanevej

Vi anbefaler, at du/I ikke er hjemme de dage, hvor der skal bores i etagedæk og vægge, står der i et brev til beboerne på Jernbanevej.

Beboere: Værre renovering og støj end varslet

Boligselskabet har genhuset beboerne i 12 ud af 38 lejemål. De 12 lejemål er boliger, der skal lægges sammen eller laves om til handicapboliger og dermed er vurderet til at være ubeboelige. Men i de sidste 16 ejendomme bor lejerne under renoveringen. 

quote Det er jo så voldsomt, at jeg er sikker på, at vi i bestyrelsen og i byggeudvalget havde arbejdet rigtig hårdt at vi skulle genhuses

Susanne Krüger

De beboere, TV ØST talte med i dag, oplyser alle, at renoveringene er mere larmende og omfattende, end de havde fået oplyst på forhånd af Skælskør Boligselskab.

- Det er jo så voldsomt, at jeg er sikker på, at vi i bestyrelsen og i byggeudvalget havde arbejdet rigtig hårdt at vi skulle genhuses, siger Susanne Krüger. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Jernbanevej i Skælskør
Jernbanevej i Skælskør Foto: Pernille Damborg - TV ØST

Boligselskab afviser genhusning skulle have fundet sted

Skælskør Boligselskab vil ikke stille op til et interview, men oplyser, at beboerne godkendte helhedsplanen for byggeriet tilbage i juni 2016. Teamchef Jørgen Henriksen skriver i en mail til TV ØST:

- Beboere i boliger der ombygges til tilgængelighedsboliger eller sammenlægges genhuses, idet disse boliger bliver skilt ad og dermed bliver ubeboelige. Det er normalt, at beboere i boliger hvor der skiftes tekniske installationer (stigstrenge vand, faldstammer, stigstrenge varme ol.) forbliver i boligen. Dette gælder også ved udskiftning af vinduer/hoveddøre og tag. Det er således ikke unormalt, at der ikke sker genhusning af samtlige beboere, skriver Teamchef Jørgen Henriksen til TV ØST. 

Skimmelsvamp Stillevang
Læs også
Beboere lever i skimmelsvamp: - Jeg kan ikke holde ud at være her
Skimmelsvamp Stillevang
Læs også
Beboere lever i skimmelsvamp: - Jeg kan ikke holde ud at være her

Skælskør Boligskab vil ikke forholde sig til beboernes kritik af, at støjen og omfanget af renoveringene er værre, end det, de mener, de fik oplyst i 2016. Så havde beboerne nemlig aldrig accepteret ikke at blive genhuset, som lejerne i de 12 andre boliger er blevet. 

quote Det er således ikke unormalt, at der ikke sker genhusning af samtlige beboere.

Jørgen Henriksen, Teamchef, Skælskør Boligselskab

Beboere vil søge kompensation

Lejernes Landsorganisation har set på sagen, og de siger, at det ikke er rimelig behandling af lejerne. 

- Det lyder, som om at lejerne ikke har været klar over, hvilke gener der har været forbundet med de her arbejder, da de sagde ja, siger Anders Svendsen, der er chefjurist hos Lejernes Landsorganisation

Skulle de så have været genhuset eller fået en kompensation?

- Der er en pligt til at genhuse, hvis det lejede bliver ubeboeligt i perioden. Og det er der noget, der tyder på, at det kunne være i det her tilfælde, lyder det fra Anders Svendsen.

Beboerne vil nu forsøge at få kompensation, fortæller Pernille Nielsen:

- Vi synes ikke, det kan være rigtigt, at vi skal betale så meget i husleje her. Vi betaler fuld husleje for det, vi bor i, siger hun. 

Arbejdet står på hele året. Og undervejs skal håndværkerne fortsat i persioder have fuld adgang til boligerne. 


Nyhedsoverblik