Beboere er bekymret for kystnære havvindmøller: - Vi er nervøse for turismen

Beboere på Omø er utilfredse med, at deres naturskønne ø snart bliver udstyret med 40-50 nye vindmøller. Det vil gå hårdt ud over turismen, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Sæt dem ud i havet, hvor der er plads til dem. Lad være med at ødelægge vores natur.

Så kontant lyder udmeldingen fra Dorthe Winther, formand for Omø Beboer – og grundejerforening. Hun frygter, at Energistyrelsens planer om at etablere en kystnær havvindmøllepark vil gå ud over turismen på Omø.

- Det, der er specielt ved Omø, er, at man her finder en helt unik natur og en unik fred og ro, som mange af vores gæster sætter stor pris på, siger hun.

- Vi er selvfølgelig nervøse for, hvad det gør for vores turisme. Hvis man søger fred og ro og de mørke nætter, hvor man kan se stjernehimlen, kan vi godt være nervøse for at have en mastodont stående derude, som lyser op og larmer og forstyrrer freden og roen. Vi er bange for, hvad det betyder for vores turisme og vores bosætning i øvrigt, siger Dorthe Winther.

Sommerhusejer: - Det er visuel forurening

quote Det er jo ikke kun Omø, der går ud over. Langeland og Lolland ligger også tæt på

Dorthe Winther, formand for Omø Beboer – og grundejerforening

Det er ikke kun Omø Beboer – og grundejerforening, der er bekymret. Også Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Jægerforbund er gået sammen i protest mod vindmøllerne, som skal placeres kun syv kilometer fra land.

Og den protest tilslutter en af sommerhusejerne på øen sig. Det er Jens-Christian Juul Jensen, der kommer fra Roskilde, og som har haft sommerhus på Omø i fire år. Han har købt sommerhus på øen for at kunne nyde naturen i ro og mag, og han er langt fra begejstret for planerne om de kystnære vindmøller.

- Det kan vi godt undvære. Vi er kommet herned, fordi naturen er så stille og stor. Natur skal jo helst ikke være noget, som man kigger ned på mellem 3. og 4. vindmøllerække. Det skal helst være uspoleret, siger han.

- Det er visuel forurening, fastslår han.

Det er ikke vindmøllerne og grøn energi, som beboerne på Omø er imod. Det er vindmøllernes placering, som er for tæt på kysten, mener de.

- Jeg tror ikke, du kan finde et menneske på øen, der ikke går ind for grøn energi. Jeg synes bare, at det teknisk og økonomisk har vist sig, at man med fordel kan ligge vindmøllerne andre steder - ude i havet eksempelvis. Det er jo ikke kun Omø, der går ud over. Langeland og Lolland ligger også tæt på, siger Dorthe Winther fra Omø Beboer- og grundejerforening.

Beboerforening: - Det er et politisk problem

quote Det ødelægger jo den naturfornemmelse, som man får herude. Natur er den totalstilhed

Jens-Christian Juul Jensen, sommerhusejer på Omø

Sommerhusejer Jens-Christian Juul Jensen er heller ikke tilfreds med, at de 40-50 store vindmøller skal placeres så tæt på kysten.

- Det ødelægger jo den naturfornemmelse, som man får herude. Natur er den totalstilhed, der er lige nu, siger han.

- Skulle vi bygge kulkraftværker midt i København? Der er dér, de bruger energien. Det gør man jo ikke. Jeg tror, politikerne har besluttet, at det her er langt nok væk fra Hovedstaden til, at her kan man roligt bygge. Men de er jo valgt for hele landet, siger Jens-Christian Juul.

Formanden for Omø Beboer- og grundejerforening er ligesom sommerhusejeren også uforstående over beslutningen om vindmøllernes placering.

- Politisk har man et problem, fordi man på vores ø faktisk ikke må noget. Vi har 300 meter strandbeskyttelseslinje, vi må ikke opsætte en vindmølle på selve øen, men seks kilometer ude i havet, må man godt opsætte 40-50 kæmpestore vindmøller. Så der er noget, der ikke harmonerer, synes vi, i forhold til det natursyn og det, man i øvrigt vil beskytte i Folketinget, siger Dorthe Winther.


Nyhedsoverblik