Bager kæmper for at gøre nattelivet mere trygt for de unge

Tryghed i nattelivet er kommet i fokus. I Slagelse har en bager bagdøren stående på klem, når de sidste går hjem, imens Natteravnene søger frivillige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Weekenden står for døren, og med den venter et festligt natteliv rundt om i de større byer. Men når nattefesten ebber ud, og turen går hjem, er det ikke alle, der føler sig trygge.

Det ved man hos Konditorbageren i Slagelse, der gennem årene har ladet bagdøren stå på klem for dem, der søger tryghed ud på de små nattetimer.

- De unge kan komme ind til os, hvis de er i byen om aftenen og løbet tør for strøm på mobilen og ikke kan få fat i en taxa eller far og mor, siger Anne Susanne Thulstrup Mortensen, der er indehaver af Konditorbager på Rådhuspladsen i Slagelse.

quote Det er vigtigt, at alle de unge kan komme sikkert frem og tilbage

Anne Susanne Thulstrup Mortensen, indehaver, Konditorbager

Netop hos bageren starter dagen før, de sidste barer og diskoteker lukker, og derfor har Anne Susanne Thulstrup Mortensen gennem flere år valgt, at åbne bagdøren til bageriet, hvis nogen banker på.

- Jeg synes, det er vigtigt, at alle de unge kan komme sikkert frem og tilbage, og der ikke er nogen, der går og er utrygge. Vi har alle sammen selv børn i den alder, der snart begynder at gå i byen - eller allerede går i byen, tilføjer hun.

Flere føler sig utrygge

I de seneste uger har der været et ekstra stort fokus på tryghed i nattelivet i hele Danmark, efter at to unge mennesker mistede livet på vej hjem fra hver deres bytur i Aalborg forrige weekend.

Også undersøgelser viser, at flere føler sig utrygge.

Ifølge Trygfonden er de unge i aldersgruppen 18-29 år blevet mere utrygge ved at gå i det kvarter, hvor de bor efter mørkets frembrud.

Siden 2015 er andelen af utrygge i alle aldersgrupper steget fra 11 til 20 procent, men blandt de 18-29-årige tilkendegiver lidt over halvdelen, at de er utrygge ved at bevæge sig rundt i lokalområdet, når det er mørkt.

Læs også
Borgere glade for overvågning af natteliv: - Man kan føle sig lidt mere sikker
Læs også
Borgere glade for overvågning af natteliv: - Man kan føle sig lidt mere sikker

Anne Susanne Thulstrup Mortensen oplever også, at flere har henvendt sig ved bagdøren til bagerforretningen i de tidlige morgentimer.

- Der var en, hun følte, der var en, som fulgte efter hende. Hun spurgte, om hun lige måtte stå der (i døren, red.). Og så stod hun og talte i ti minutter til et kvarter, fortæller Anne Mortensen og tilføjer:

- Og så talte vi med hende, om hun var tryg ved at gå videre. Og så fulgte vi hende lidt over græsplænen, hvor der var lys igen, og tæt ved hvor hun bor.

Søger frivillige

Et andet sted i Slagelse har man også sat ekstra kræfter ind på at skabe mere tryghed i nattelivet. Det er hos Natteravnene, hvor frivillige navnlig i weekenderne bevæger sig ud i natten og ser til, at alle har det godt.

- Vi går vores ture om natten. Ikke for at opdrage de unge eller være en pegefinger. De skal være vores bedste venner, fortæller Bill Krogh, der er formand for Natteravnene i Slagelse.

De seneste 14 dage har Natteravnene oplevet, at flere har meldt sig som frivillige, men på trods af det mangler der stadig frivillige, fortæller Bill Krogh:

- Et slag på tasken; vi har i hvert fald brug for en 10-15 stykker. Og også mere. Man kan altid bruge en natteravn. Det kan aflaste nogle af dem, der går rigtig meget, hvis vi får nogle flere ind.

Bill Krogh, formand for Natteravnene i Slagelse, kunne godt bruge flere frivillige.
Bill Krogh, formand for Natteravnene i Slagelse, kunne godt bruge flere frivillige. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Også hos Natteravnene i Nykøbing Falster tager de gerne imod flere frivillige. Men her arbejder man også med nye initiativer for at gøre nattelivet mere trygt, fortæller Camilla Lund Christensen, der er formand for Natteravnene i Nykøbing Falster:

- Vi vil gerne ud til de instanser, som har åbent om natten, og få dem med til at hjælpe og åbne op for at tage imod de unge. Så de unge ved, hvor de kan henvende sig om natten.

Initiativer virker

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd har lokalt forankrede initiativer for mere tryghed i nattelivet vist sig at have god effekt.

- Sådanne lokale, fine, selvopfundne initiativer, de er enormt kærkomne, især for Det Kriminalpræventive Råds side, siger Ingrid Soldal Eriksen, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

- Vi ved fra kriminologisk forskning, at lokalt forankrede partnerskaber, hvor man laver en strategi for et trygt, sikkert og festligt natteliv, det har en effekt på dels trygheden, men også på at reducere forekomsten af vold i lokalsamfundet, tilføjer hun og peger på Natteravnene som et eksempel på nogle, der er med til at skabe tryghed i nattelivet.

Ingrid Soldal Eriksen, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, siger det er vigtigt at tage hånd om de unges utryghed, men at opgørelser samtidig viser, at antallet af voldstilfælde i nattelivet er faldet.
Ingrid Soldal Eriksen, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, siger det er vigtigt at tage hånd om de unges utryghed, men at opgørelser samtidig viser, at antallet af voldstilfælde i nattelivet er faldet. Foto: TV2 ØST

Ingrid Soldal Eriksen understreger dog samtidig, at der generelt har været et fald i antallet af registrerede voldstilfælde.

- Ser vi på den statistik, der føres på vold på landets skadestuer, så kan vi til gengæld se, at den vold - som bliver registreret der - den har været faldende i løbet af de sidste mange år, og er på et historisk lavt niveau.

Her i regionen har Natteravnene lokalafdelinger i 19 forskellige byer.


Nyhedsoverblik