Ayse fik fyrværkeri i øjet og blev delvis blind – nu advarer hun andre

For de fleste er nytåret langt væk. Men Ayse Koc fra Slagelse husker tydelig den nat, hvor et batteri gik af i hovedet på hende og gjorde hende delvis blind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Artiklen indeholder billeder, der kan være ubehagelige.

Nytårsaften startede som den plejer. Med fest, familie og god mad.

Men allerede før rådhusklokkerne nåede at ringe, blev Ayse Kocs liv ændret med et brag. Da hun skulle skyde det sidste indkøbte batteri af, gik det galt.

quote Jeg tænder lighteren igen, så sprænger den og rammer mig direkte i øjet.

Ayse Koc

- Omkring klokken 23.30 starter vi med at fyre af, og så manglede vi det sidste batteri, og det ville jeg så tænde, siger hun og fortsætter:

- Så tænder jeg den. Der kommer ikke glød i, og så tænker jeg, at jeg lige går lidt tæt på. I og med at jeg tænder lighteren igen, så sprænger den og rammer mig direkte i øjet.

Ayse Koc havde ingen beskyttelsesbriller på, og allerede kort efter det skete, var hun ikke i tvivl om at det var slemt.

-  Det tog et par sekunder, før jeg lige kunne forstå, hvad det var, der skete. Og så begyndte jeg at råbe: jamen mit øje.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, efter Aysa Koc blev ramt af fyrværkeri.
Sådan så det ud, efter Aysa Koc blev ramt af fyrværkeri. Foto: Privatfoto

- Du kommer ikke til at se igen

Ayse Koc blev hentet i ambulance, og på sygehuset blev hun hurtigt opereret i øjet. Men efter operationen var lægernes besked klar.

- Til kontrollen sagde de til mig, nu har vi syet, men du kommer ikke til at kunne se igen, siger Ayse Koc.

quote Lad være med at fjolle med det og kaste det efter hinanden. For det kan sgu gå galt i sidste ende

Ayse Koc

Indtil videre har lægerne haft ret. Halvanden måned efter nytårsnatten, hvor det gik galt, kan Ayse Koc stadig ikke se noget på det ene øje.

- Lige nu kan jeg slet ikke se med højre øje. Med det venstre øje kan jeg se hele skærmen på en computer og det, jeg læser. Men det andet er helt sort.

Opereret i Tyrkiet

I Danmark fortalte lægerne Ayse Koc, at øjet ikke kunne reddes, og man derfor kunne skifte det beskadigede øje ud med et glasøje. Hun har dog besluttet sig for at forsøge med en behandling i udlandet.

I Tyrkiet fandt hun sammen med sin familie en ekspert, som har lavet to operationer på øjet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ayse Koc er stadig blind på det venstre øje. Hun håber, at operationer kan give hende syne
Ayse Koc er stadig blind på det venstre øje. Hun håber, at operationer kan give hende syne Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Ayse Koc er netop kommet hjem fra Tyrkiet efter den seneste operation. Indtil videre håber hun, at det kan redde noget af hendes syn på det venstre øje.

- Efter et par dage sagde lægen til mig, at der er håb. Han sagde, at det så godt ud, og det han har lavet har holdt.

Det kan ske for jer

I Tyrkiet har Ayse Koc fået fjernet blodansamlinger i øjet og er blevet opereret for grå stær.

Der kan gå flere måneder, før hun ved om operationerne har virket. Imens håber hun bare at andre vil lære af hendes fyrværkeriulykke.

- Jeg har altid kigget på video og billeder og tænkt, at det ikke kan ske for mig. Så uheldig er jeg nok ikke, men det skete for mig i år, siger hun og fortsætter med en klar opfølgning til andre, der skal skyde fyrværkeri af til næste nytår.

- Hvis I er uheldige, så kan det også ske for jer, så husk at overholde sikkerhedsreglerne og gør alt for ikke at være så tæt på og lad være med at fjolle med det og kaste det efter hinanden. For det kan sgu gå galt i sidste ende.