Attraktion med afstand: Genoplev et glemt stykke krigshistorie under åben himmel

En tur i det fri kan kombineres med at lære noget nyt, hvis man lægger vejen forbi Stigsnæs Kystbatteri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange attraktioner er i denne tid lukket. Men på Stigsnæs Kystbatteri syd for Skælskør holder man åbent, med god plads, højt til himlen og tilmed en chance for at lære noget nyt.

For hvad de færreste nok ved, så er Englandskrigen ikke kun historien om Slaget På Reden og Bombardementet af København. Englandskrigen fandt også sted ved Stigsnæs Kystbatteri.

quote Det er en dansk udgave af Pirates of the Caribbean, hvor man ser Johnny Depp svinge sig i rælingen

Henrik Falch, informationsmedarbejder på Stigsnæs Kystbatteri

- Det var seks år, hvor man ikke måtte have lys ud mod kysten, og hvor kirkeklokkerne ikke måtte ringe. Desuden havde man 50-70 mand gående herude, som holdt øje, fortæller Henrik Falch, der er informationsmedarbejder på Stigsnæs Kystbatteri, for hvem alt dette også var nyt for bare nogle år siden.

- Det var en ahaoplevelse, fortæller han.

Og den oplevelse kan mange andre nu også få del i.

Historien blev genoplivet

For et par år siden satte 11 frivillige sig nemlig for, at stedet skulle kunne oplives igen.

- Første gang, jeg var herude, var i 2007. Jeg skulle tage billeder af nogle kanoner. Jeg havde dårligt fundet det, for det hele var skov og krat og tæt bevokset.

Sådan er det ikke længere. Stedet er genopført, som det blev opført dengang i 1807 på kongens ordre.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Første gang, jeg var her ude, var i 2007. Jeg skulle tage billeder af nogle kanoner. Jeg havde dårligt fundet det, for det hele var skov og krat og tæt bevokset, fortæller informationsmedarbejder Henrik Falch. I dag er stedet gjort i stand, kanonerne restaureret og seks poster med QR-koder guider besøgende gennem historien.
- Første gang, jeg var her ude, var i 2007. Jeg skulle tage billeder af nogle kanoner. Jeg havde dårligt fundet det, for det hele var skov og krat og tæt bevokset, fortæller informationsmedarbejder Henrik Falch. I dag er stedet gjort i stand, kanonerne restaureret og seks poster med QR-koder guider besøgende gennem historien. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Blev revet med ind i krigen

Historien er den, at efter englænderne bombede København, var Stigsnæs et af de mange kystbatterier, som Kong Christian den 6. lod opføre over hele landet. Heraf alene 50 på Sjælland og Lolland-Falster.

quote Danmark kom med i krigen mod England, fordi vi var lidt gode venner med Napoleon

Henrik Falch, informationsmedarbejder på Stigsnæs Kystbatteri

- Danmark kom med i krigen mod England, fordi vi var lidt gode venner med Napoleon. Men England og Frankrig var i krig, og for at vi ikke skulle komme Napoleon til hjælp, tog englænderne flåden, forklarer Henrik Falch og tilføjer:

- Der har stået fire kanoner her. Sådan en kanon har vores ekspert skudt 3,6 kilometer. Det har Forsvaret målt for ham. Der er to kilometer til Agersø, og dengang kunne de i hvert fald skyde hen over Agersø.

600 englændere ville i land

I sin tid blev der skudt et par gange fra batteriet, men det blev aldrig besat. Ikke langt derfra, på Egholm, der ligger i Storebælt ud for Stigsnæs, kom englænderne dog tæt på.

Artiklen fortsætter under videoen.

Gense indslaget fra 2017, hvor en flok venner og bekendte fra Skælskør-området vil renovere og genetablere det gamle forsvarsværk ved Stigsnæs Skov.

I 1809 var 15 jægersoldater stationeret på øen.

quote De 15 danske soldater formåede at holde englænderne væk

Henrik Falch, informationsmedarbejder på Stigsnæs Kystbatteri

- En forsamling på 600 engelske soldater ville indtage Egholm i jagten på proviant. Men de 15 danske soldater formåede at holde englænderne væk, indtil der kom forstærkninger fra Agersø: 40 mand og en lille feltkanon. De fik tilsammen jaget englænderne tilbage i bådene, fortæller Henrik Falch og tilføjer:

- Det vil sige, ingen af de områder her har været besat.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser stedet ud i dag. 
Sådan ser stedet ud i dag.  Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Angreb som pirater

Til gengæld angreb danskerne på piratmaner handelsskibe, der sejlede forbi.

- Det er en dansk udgave af Pirates of the Caribbean, hvor man ser Johnny Depp svinge sig i rælingen og sejlene med sejlskibe og kanoner og brag – det er foregået lige derude, siger Henrik Falch og peger ud over farvandet.

- Det er lige til at komme ud at kigge på.

I dag er stedet omdannet til et åbent museum, hvor man med QR-koder bliver guidet igennem store slag i historien, som Englandskrigen, der altså også fandt sted ved Stigsnæs Kystbatteri, hvor et skilt ved indgangen i dag fortæller:

- Vi er åbne!