¨

Arrestpersonale i Slagelse advarede om nu afdød terrorist

Foto: TV ØST

Kriminalforsorgen var fra bl.a. Slagelse underrettet om, at Omar El-Hussein, der stod bag terrorangrebet i København, udviste ekstreme islamiske holdninger.

Den 22-årige formodede gerningsmand bag attentaterne i København i februar blev tilsyneladende så radikaliseret under sit ophold i flere fængsler, at han talte om at tage til Syrien og kæmpe.

Det fremgår af en fortrolig redegørelse fra Rigsadvokaten, som TV2 har haft adgang til.

Hele tre gange indberettede fængselsbetjente ifølge redegørelsen Omar El-Hussein til Kriminalforsorgen for radikal adfærd. Alligevel havde han efterfølgende såkaldt 'cellefællesskab' med en 21-årig sympatisør med Islamisk Stat (IS), oplyser TV2.

Ville rejse til udlandet og kæmpe

Arrestpersonalet i Slagelse Arrest skrev eksempelvis i en mail i august sidste år, at:

- Vi har tidligere oplyst om, at Omar udviser ekstreme islamiske holdninger. Efter ramadanen er disse holdninger skærpet, skriver Jyllands-posten i onsdagens avis.

I den fortrolige redegørelse kan man desuden læse, at myndighederne havde mistanke om, at Omar El-Hussein ville rejse til udlandet og deltage i væbnet kamp, hvis han blev sat på fri fod.

- Det forlyder i dag, at Omar skulle have udtalt sig om, at han vil tage til Syrien for at kæmpe, når han bliver løsladt, står der ifølge TV2 i den tredje indberetning.

Kun én indberetning videre til PET

Indberetningen er dateret 25. september 2014, og ifølge redegørelsen blev den som den eneste af de tre sendt videre til Politiets Efterretningstjeneste (PET) af Kriminalforsorgen.

På det tidspunkt var Omar El-Hussein varetægtsfængslet for et voldsomt og umotiveret knivoverfald i et S-tog, der nær havde kostet hans offer livet.

Advarslen om hans ekstreme, islamistiske holdninger fik dog tilsyneladende ingen effekt på, hvilke personer Omar El-Hussein havde samvær med, mens han sad inde.

I celle med ISIS-tilhænger

Da den 22-årige senere blev flyttet til Politigårdens Fængsel efter et overfald på en anden indsat, fik han ifølge redegørelsen således 'cellefællesskab' med en 21-årig mand, som sympatiserede åbenlyst med Islamisk Stat.

Ligesom Omar El-Hussein var han indberettet til PET.

- Under anbringelsen i Politigårdens Fængsel havde den pågældende cellefællesskab med en anden indsat, som Københavns Fængsler den 25. november 2014 havde indberettet til direktoratet for via en profil på Facebook at støtte Islamisk Stat, står der i den fortrolige redegørelse.

/ritzau/

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App