Arkæologer finder enestående guldfund - med hjælp fra en amatør

Arkæologer har gjort et enestående guldfund ved byen Boeslunde nord for Skælskør. Men der skulle gå to år, inden en amatør arkæolog viste dem, at det var guld

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag offentliggjorde Museum Vestsjælland et enestående fund. På en mark i Boeslund nord for Skælskør har de fundet op mod 2000 tynde guldtråde. Men det var først efter to år, at arkæologerne fandt ud af, at der var tale om guld. 

Den lokale amatørarkæolog, Christian Albertsen, så nemlig med fra vejen, da arkæologer fra Musueum Vestjælland gravede en lille portion af de metallignende tråde op i efteråret 2013. 

- Jeg kunne ikke slippe tanken jo. Så efter alle de gange vi har været oppe og stået og kigget på det så har vi fået lov til at lidt op ad posen og nuldre lidt med det i hånden. Og så tænkte jeg nu prøver jeg at spørger. Jeg kunne altid kun få et nej, siger Christian Albertsen.

Christian Albertsen fik lov til at låne en prøve i sommeren 2014, som han viste en guldsmed i Skælskør. Hun kunne bekræfte efter flere test, at trådene var af guld. 

Det ægte guld svarer op til 24 karat, og i den seneste måned har arkæologerne fra Museum Vestsjælland i samarbejde med Nationalmuseet gravet de mange stykker op. 

De tynde guldstykker stammer fra Bronzealderen i tidsrummet år 900 til 700 før Kristus. Dermed er de op til 2800 år gamle. De er aldrig set før i Danmark, så der er ikke sparet på sikkerheden. De er gemt i en bankboks hos Museum Vestjælland i Holbæk.  

Og det var en stolt museumsinspektør, der viste dem frem for verden. 

- Det er rigtigt stort. Vi har aldrig set noget, der ligner. Inden vi gik i gang med at grave for tre uger siden, anede vi ikke hvad det var for noget. Derfor ved vi ikke, hvad de er blevet brugt til. Men nogle ligger på rad og række, som om de har været frynser på en kappe eller en anden dragt, siger Kirsten Christensen, der er museums

Planen er, at guldspiralerne sendes videre til Nationalmuseet. 

Inden da kan man selv se fundet på Skælskør Bymuseum onsdag den 15. juli fra klokken 13.00-15.00.

Hvis man selv ønsker at lede efter skjulte oltidsfund, skal man huske at få tilladelse af en lodsejer for at gå ind på en privat grund. Det pointerer Christian Albertsen, der selv er ude med sin metaldetektor flere gange om ugen. 

[


Nyhedsoverblik