Andelskasse anklaget for uforsvarlige lån - nu er dommen faldet

Forhenværende direktør og tidligere bestyrelsesformand i Andelskassen J. A. K skal betale mere end en million kroner i erstatning til staten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er netop faldet dom i en omtalt finanssag, der handler om, hvorvidt Andelskassen J. A. K har givet uforsvarlige lån.

Retten i Glostrup har behandlet erstatningssagen mod tidligere bankdirektør Wolmer Møller og andelskassens tidligere bestyrelsesformand Thomas Lindboe.

Retten i Glostrup har dømt direktøren til at betale en samlet erstatning på knap 1 mio. kr. og bestyrelsesformanden til at betale en erstatning på 200.000 kr. til staten

Finansiel Stabilitet – populært kendt som statens skraldespandsselskab for nødlidende banker, som overtog andelskassen i oktober 2015 - skal betale omkostninger på 300.000 kroner til statskassen for Wolmer og 400.000 til statskassen for Thomas Lindbo.

Oprindeligt havde staten lagt op til at sagsøge de to topfolk for 14 millioner kroner, men det blev beskåret kraftigt, inden sagen blev indledt, og samtidig blev en række ellers planlagte vidner aflyst.

Sammenlignet med andre sager om krakkede banker, der har kørt i årene efter finanskrisen, er retssagen i den mindre afdeling.

Undrer sig over dom

Det er de to tidligere bankansatte Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen, som havde opdaget, at der foregik nogle mistænksomme ting i banken og i 2015 gik til bankens revisorer. Herfra rullede sagen

- Selvfølgelig skulle de dømmes. Det er som det skal være. Jeg forstår overhovedet ikke, hvordan de er kommet frem til beløbene, siger Sigvald Jensen til TV2 ØST.

Læs også
Retssagen fortsætter - tidligere bestyrelsesformand for krakket bank ville gøre det samme i dag 
Læs også
Retssagen fortsætter - tidligere bestyrelsesformand for krakket bank ville gøre det samme i dag 

Sigvald Jensen har drøftet dommen med hans tidligere kollega Elsebeth Hansen, og de undrer sig begge over, at det er Finansiel stabilitet, der skal betale sagens omkostninger. 

- Finansiel Stabilitet er du og jeg, for det er et statsejet selskab, der skal rydde op. Hvorfor bliver de forpligtiget til at betale delvise omkostninger? Jeg troede, det var den dømte, der skulle betale hele sagen, men sådan er det åbenbart ikke.

Blev bedt om at blande sig udenom

Sagen handler om to bankansatte i Andelskassen, der har forsynet Finanstilsynet med dokumenter, der fik direktøren i Andelskassen J.A.K. fyret. Den tidligere direktør nægter sig skyldig.

Elsebeth Hansen, tidligere bankassistent i Andelskassen J.A.K.
Læs også
Bankansatte lækkede dokumenter - tidligere bankdirektør risikerer at skulle betale millionerstatning
Elsebeth Hansen, tidligere bankassistent i Andelskassen J.A.K.
Læs også
Bankansatte lækkede dokumenter - tidligere bankdirektør risikerer at skulle betale millionerstatning

Sigvald Jensen blev ansat til at digitalisere andelskassens pantebreve. Hurtigt bemærkede han, at der blandt andet manglede kreditvurderinger i sagsmapperne.

- Jeg var fuldstændig lamslået, fordi jeg straks opdagede den kreditgivning, der fandt sted, har Sigvald Jensen tidligere udtalt til TV2 ØST.

Da han gik til den mangeårige bankdirektør i Andelskassen J.A.K. Wolmer Møller med sin bekymringer, var svaret klart.

- Det skal du fandeme ikke blande dig i, sagde han til mig, fortæller Sigvald Jensen.

Whistleblower: De blev købt til tavshed

Men advarslen fra Wolmer Møller stoppede ikke Sigvald Jensen, der i stedet fandt en allieret et andet sted på arbejdspladsen.

Bankassistenten Elsebeth Hansen havde i lang tid været frustreret over andelskassens måde at drive forretning på - en forretning, der ifølge hende blandt andet brød loven ved hvidvask.

Elsebeth Hansen
Læs også
Whistleblowere retter skarp kritik mod Finanstilsynet efter bankkrak
Elsebeth Hansen
Læs også
Whistleblowere retter skarp kritik mod Finanstilsynet efter bankkrak

Elsebeth Hansen oplevede blandt andet bankdirektøren bede hende om at udbetale 400.000 kroner i kontanter til en af andelskassens kunder.

Men hun sagde til Wolmer Møller, at det var i strid med reglerne om hvidvask af penge.

- Jeg tog sagen op på et møde, hvor de andre gav mig ret og sagde til Wolmer, at det måtte jeg ganske rigtigt ikke, og så sprang bomben. Han kunne blive så tosset, at fråden stod ud af munden på ham, og vi skulle bare gøre, som han bad om. Det var sorte penge, der var kommet flere steder fra og skulle vaskes hvide, har Elsebeth Hansen tidligere fortalt til TV2 ØST.

Bankdirektør blev fyret

I foråret 2015 gik Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen til andelskassens revisorer Ernst & Young, som indkaldte dem til et møde med det samme.

- De var fuldstændig målløse over det, som vi havde fundet af dokumenter, sagde Elsebeth Hansen.

Revisionsfirmaet var ikke i tvivl om, at sagen skulle undersøges nærmere, og Finanstilsynet blev kontaktet.

Men først bad revisorerne de to whistleblowere om at samle flere oplysninger. Derfor blev det i maj 2015 Elsebeth Hansens opgave at sende oplysninger ud af systemet og videre til revisionsfirmaet.

Elsebeth Hansen
Læs også
Whistleblowere retter skarp kritik mod Finanstilsynet efter bankkrak
Elsebeth Hansen
Læs også
Whistleblowere retter skarp kritik mod Finanstilsynet efter bankkrak

I al hemmelighed indsamlede hun midt i andelskassens åbne kontorlandskab belastende dokumenter i arbejdstiden og forsynede Finanstilsynet med fældende oplysninger

Dokumenterne førte til, at Finanstilsynet for første gang nogensinde afsatte en bankdirektør.

Det skete i september 2015, da Finanstilsynet gav bankdirektøren i Andelskassen J.A.K. sparket, ligesom han blev politianmeldt for brud på hvidvaskloven.

Tidligere formand overvejer at anke

I en mail til TV2 ØST udtrækker den tidligere bestyrelsesformand, Thomas Lindboe, glæde over, at retten betoner, at han ikke har haft personlig vinding ved de to lånebevillinger, og at han ikke personligt har deltaget i behandlingen af dem. 

Derfor er jeg tilfreds med, at dommen slår de forhold fast, lige som jeg noterer mig, at sagen rejst af Finansiel Stabilitet er krympet undervejs fra et krav om 14,2 mio. kroner ved sagens begyndelse til en erstatning på 200.000 kroner som jeg skal dække sammen med Direktøren. Jeg noterer mig også, at Finansiel Stabilitet pålægges selv at betale  sagens omkostninger.

Ikke desto mindre mener den tidligere formand, at den pålagte erstatning er urimelig. Derfor vil han sammen med sin advokat overveje, om dommen skal ankes.

Opdatering
Clock15. nov 2019, kl. 17:17
Artiklen er opdateret med en skriftlig kommentar fra tidligere bestyrelsesformand Thomas Lindboe.

 


Nyhedsoverblik