¨

Aldi bøjer sig efter kritik af arbejdsforhold

Foto: TV ØST

Efter megen kritik af usikre arbejdsforhold i Aldi skal discountkaden nu mødes med fagforeningen til en dialog om forholdene.

Uforsvarlig sikkerhed, emsig kontrol og urimelige ansættelseskontrakter. Discountkæden Aldi har mødt megen kritik af de kontroversielle arbejdsforhold, der blandt andet blev debateret efter to butikker i Faxe og Slagelse blevet røvet tilbage i april.

En 23 årig mand harsenere forklaret i retten, at han valgte at røve en Aldi-butik, fordi kæden ikke har nogen form for sikkerhed, ikke engang videoovervågning.I lang tid har discountkæden kun haft skuldertræk til overs for kritikken af de kontroversielle arbejdsforhold, der hersker i kædens 250 danske butikker.

Men efter de seneste måneders afsløringer i Avisen.dk af kritisable forhold blandt koncernens danske medarbejdere, ser det ud som om ledelsen ændrer strategi. Til oktober vil Aldis disktriktschefer mødes med HK Handel til en dialog om forholdene.

Formand for HK Handel Midt Pia Thurøe har høje forventninger til mødet, som hun kalder et "et gennembrud" i forholdet til Aldi.

"Vi har klare forventninger til, at det sætter skub i en positiv proces, der kan rydde op i de uacceptable arbejdsforhold, der hersker i Aldi," siger hun.

Det planlagt oktober-møde kan bedst beskrives som en slags 'fredsmøde', der er kommet i stand efter et regulært krisemøde mellem HK Handel og Aldi, som blev afholdt i starten af maj efter en stribe kritiske artikler i Avisen.dk.

Ifølge formand for HK Handel, Jørgen Hoppe, er det et stærkt mediefokus, der har presset Aldi til forhandlingsbordet.

"Selvfølgelig synes de ikke, at det er sjovt at blive hængt ud i pressen, lige som jeg ikke er et sekund i tvivl om, at det kan mærkes på deres omsætning," sagde han dengang.

Udover repræsentanter for HK Handel og Aldis ledelse skal både menige medarbejdere og kædens distrikschefer deltage i oktobermødet.

Distriktscheferne i Aldi er et særdeles udskældt folkefærd, som ifølge HK og mange medarbejdere står bag den nidkære kontrol, som præger arbejdslivet for discountkædens ansatte.

Det er HK's ambition, at der på mødet skal skabes en
"direkte dialog" mellem medarbejderne og HK på den ene side, og distrikscheferne og koncernledelsen på den anden side.

HK håber på, at mødet resulterer i en direkte kontakt mellem distrikscheferne og HK Handels regionale afdelinger.
Selv om HK Handel har tegnet overenskomst med Aldi siden 1977, har forholdet været præget af mangel på kontakt - og til tider isnende kulde.

HK har ingen tillidsrepræsentanter i Aldi, fordi butikkerne er præget af meget lav bemanding.
Derfor foreslår Pia Thurøe, at der indføres regionale tillidsrepræsentanter, som man blandt andet har gjort hos discountkonkurrenten LIDL.

Som alt andet i den disciplinerende Aldi-koncern er også kommunikationen udadtil lagt i meget faste rammer. Her bekender Aldi sig officielt til matraet; den der lever stille, lever godt.

Avisen.dk ville meget gerne have haft Aldi-direktør Jan Lunds kommentar til, hvad han forventer sig af mødet til oktober. Men heller ikke denne gang har han reageret på Avisen.dks henvendelser.

Brancheorganisationen Dansk Erhverv, som Aldi er medlem af, har heller ikke ønsket at kommentere på denne artikel.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App