Aftale om PFAS-testcenter underskrevet: - Det er rigtig godt for Slagelse Kommune

Tirsdag blev en aftale mellem Slagelse Kommune, Region Sjælland og Slagelse Brand og Redning underskrevet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Virksomheder og universiteter skal bekæmpe PFAS-forurening i Slagelse.

Det er tanken bag et nyt testcenter, der nu er et skridt tættere på realisering.

Tirsdag satte Slagelse Kommune, Region Sjælland og Slagelse Brand og Redning nemlig underskrifter på en aftale, som skal gøre brandskolen i Korsør til Danmarks første PFAS-testcenter.

Borgmester Knud Vincents (V) er glad for den nye aftale.
Borgmester Knud Vincents (V) er glad for den nye aftale. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Det er rigtig godt for Slagelse Kommune at indgå det her samarbejde med regionen og se på, hvilke muligheder der er for at være med og udvikle teknologien her, og om der er virksomheder, der kan vokse ud af det her, siger Slagelses borgmester Knus Vincents (V), der understreger, at planerne om det kommende testcenter er opstået på baggrund af en rigtig trist sag.

For netop brugen af en bestemt type brandskum på brandskolen i Korsør har betydet omfattende forurening med PFAS i området ved Korsør Nor.

Håber at finde løsninger

Det er planen, at virksomheder, som udvikler teknologi, der kan fjerne PFAS, i fremtiden skal kunne teste deres teknologi på brandskolen i Korsør.

Og også Bruno Jerup (EL), der er formand for udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø i Region Sjælland, er glad for aftalen.

- PFAS er jo et kæmpe problem, men det er ikke et stof, det er tusindvis af stoffer, som virker forskelligt, og derfor er der behov for, at vi får noget mere viden, siger han.

Bruno Jerup (EL), formand for udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø, Region Sjælland.
Bruno Jerup (EL), formand for udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø, Region Sjælland. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Regionsrådspolitikeren er også godt tilfreds med, at det netop bliver brandskolen ved Korsør, der kommer til at huse det nye testcenter.

- Det er ligesom den, der har været anledningen til, at den her debat har fyldt så meget, som den har det sidste halvandet år, og derfor er der en god pointe i, at det bliver lagt her, siger han.

Brandskole
Læs også
Miljøudvalg vil etablere landets første PFAS-testgrund ved Korsør Brandskole
Brandskole
Læs også
Miljøudvalg vil etablere landets første PFAS-testgrund ved Korsør Brandskole

Som en del af aftalen stiller Slagelse Brand og Redning både brandskolen og øvelsespladsen til rådighed for virksomheder og vidensinstitutioner, skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

- Vi vil gerne være med til at finde nye løsninger på PFAS-problemet, og derfor stiller vi selvfølgelig vores grund til rådighed. Jeg håber, at det kan være med til at gøre noget ved forureningen hos os, men lige så meget, at vi kan medvirke til at udvikle nye løsninger og teknologi, som kan komme hele samfundet til gode, siger beredskabschef Michael Djervad i pressemeddelelsen.

Aftalen er indgået mellem Slagelse Kommune, Region Sjælland og Slagelse Brand og Redning.
Aftalen er indgået mellem Slagelse Kommune, Region Sjælland og Slagelse Brand og Redning. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Også regionsrådsformand Heino Knudsen (S) sætter pris på det nye samarbejde.

- Håndtering af PFAS kræver udvikling af nye løsninger og teknologier, og det er nødvendigt, at vi som myndigheder, virksomheder og forskningsinstitutioner arbejder sammen. Det skal vi for borgernes og for miljøets skyld. Med etableringen af testcentret i Korsør skaber vi et knudepunkt for samarbejde og viden om PFAS, hvor der udvikles løsninger, der både kan hjælpe lokalt i Korsør, og som kan bruges andre steder i Danmark og internationalt, siger han i pressemeddelelsen.

Det nye testcenter forventes at kunne slå dørene op for de første virksomheder til næste år.