Afghanistan-lejr drukner i arbejdsulykker

Den danske lejr i Afghanistan er plaget af daglige arbejdsulykker. Der har været 1100 arbejdsulykker siden januar 2008, hvilket svarer til én om dagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arbejdsulykker er blevet dagligdag i den danske lejr i Afghanistan, hvor soldater kommer til skade i stort omfang, også når de ikke er involveret i kamphandlinger, skriver Politiken.

Siden 1. januar 2008 har Forsvarets Arbejdsskadekontor registreret 1100 arbejdsulykker blandt de danske soldater, eller en om dagen.

Omkring halvdelen af skaderne sker i kamphandlinger eller ved vejsidebomber. Men den anden halvdel kan relateres til andre fysiske skader, der opstår i hverdagen: fejl under militære øvelser, overbelastning på grund af tungt sikkerhedsudstyr eller uheld i den usikre afghanske trafik.

Soldaternes risiko for at komme til skade i Afghanistan er 40 gange større end en tilsvarende risiko på en gennemsnitlig dansk arbejdsplads, vurderer overlæge og ekspert i arbejdsskader Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital over for Politiken.

- Man bør overveje, om soldaterne er godt nok beskyttet og har den rigtige adfærd i lejren, siger Jens Lauritsen.

I de første otte måneder af 2010 er antallet af sårede nået op på 66. Formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther, sender en appel om bedre og mere effektive sikkerhedsforanstaltninger, der kan bringe antallet af arbejdsulykker ned.

Forsvarets Personeltjeneste, der har ansvaret for soldaternes sikkerhed, understreger, at hver eneste ulykke tages seriøst. Skaderne varierer fra alvorlige kvæstelser til forstuvede led, fortæller seniorsergent Michael Svendsen, der netop er vendt hjem fra missionen, hvor han var tillidsmand. Især stress og tungt udstyr er skyld i mange skader, mener han:

- Soldaterne bærer rundt på en tung vægt i udstyr. De skal lige hoppe over et vandløb, og så forvrider de anklen, siger Michael Svendsen til Politiken.

/ritzau/


Nyhedsoverblik