Ældresagen vil have klare regler efter påkørsel af 89-årig

Reglerne for dem, der arbejder med ældre, skal være helt klare, næstformanden hos Ældresagen i Slagelse, efter 89-årig blev påkørt på plejecenter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Næstformanden i Ældresagen Slagelse går nu ind i sagen om den 89-årige beboer på Plejecentret Alliancehaven i Slagelse, der den 9. juli blev påkørt af en medarbejder på plejecentret.

Læs også: 89-årig lagt i seng med brækket ben efter påkørsel

Læs også: Øjenvidne: Jeg bad dem ringe 112

Der blev hverken ringet efter politi eller ambulance, da ulykken var sket. I stedet blev han tilset af en lægevagt. 89-årige Svend Aage Larsen havde brækket benet to steder, men han blev lagt i seng og blev først indlagt dagen efter, den 10. juli.

Peter Kiralyfalvy, næstformand i Ældresagen Slagelse, har nu taget kontakt til Ældresagens hovedkontor, som er gået videre med sagen.

- De vil tage det op på højere plan, eventuelt gå til regeringen med det. Så må vi se, hvad der kommer ud af sagen. Det her er i hvert fald ikke noget, vi kan finde os i. Vores borgere skal være sikre, især de ældre. Der skal være helt klare regler for hjemmehjælperne og de mennesker, der har med ældre at gøre. Det er der ingen tvivl om. Der skal rettes op, siger Peter Kiralyfalvy.


Svært at vurdere brækket ben

TV ØST har været i kontakt med Marianne Kristensen, der er ældrechef i Slagelse. Hun fortæller, at det er en standard procedure, at en læge eller vagtlæge bliver tilkaldt for at tilse en beboer på et kommunalt hjem, hvis personen har været ude for en ulykke. Det var også tilfældet med Svend Aage Larsen, men ingen har kunnet oplyse TV ØST om, hvad lægens vurdering af den 89-årige beboer på Alliancehaven var.

Læs også: Ældrechef beklager påkørsel af 89-årig beboer
Læs også:
 Politiker om påkørsel: Plejecenter handlede forkert

Chefen for Region Sjællands lægevagt, Henning Orsholt, har ikke set lægevagtens konklusion efter at have tilset den 89-årige. Han har ikke ønsket at udtale sig om den konkrete sag, men siger til TV ØST, at det kan være svært at se, om et ben er brækket. 

- Hvis der er en lille revne i det, kan det være svært at vurdere. Men det vil altid være sådan, at hvis man har mistanke om et brud i et ben, så vil patienten blive henvist til en akutafdeling og til røntgen for at se, om der er et brud i benet. Det er ikke sådan, at man får lov at overnatte til næste dag, det gør man ikke, specielt ikke med ældre personer, siger Henning Orsholt.

 

Politiet inde i sagen

Slagelse Kommune er nu i dialog med politiet for at få klarlagt, hvad der er sket, fortæller formanden for Sundheds- og Seniorudvalget, Michael Grav.

- Vi har gjort, hvad vi plejer at gøre og skal gøre. Det er at kontakte lægefaglig bistand, når vi er i tvivl, og det har der været, så jeg kan kun sige, at i forhold til hele forløbet, så mener jeg, at kommunens personale har gjort, hvad de skulle. Hvis man ser bort fra, at de ikke har indberettet til politiet, hvilket de selvfølgelig skulle have gjort, siger Michael Grav.

Sundheds- og seniorudvalget skal på et udvalgsmøde i august diskutere, hvorvidt procedurerne skal ændres.


Nyhedsoverblik