Ældre slipper for blendet mad - plejecenter serverer særlig blød julemenu

På plejecentret Blomstergården i Slagelse er de eksperter i at tilberede mad til ældre med tygge- og synkebesvær.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På plejecentret Blomstergården i Slagelse er de eksperter i at tilberede mad til ældre med tygge- og synkebesvær.

Tarteletter i gelékonsistens og bløde vaniljekranse er noget af det, der står på menuen på plejecenter Blomstergården.

quote Vi tilpasser konsistensen alt efter sværhedsgraden

Lotte Villen, ergoterapeut, Plejecentret Blomstergården, Slagelse

Selvom de fleste nok ville foretrække sprøde udgaver af de danske juleklassikere, så er beboerne på plejecenteret i Slagelse glade for at kunne få mad, der ligner de traditionelle serveringer.

Lotte Villen, der er ergoterapeut, fortæller, at de beboere, der lider af synkebesvær, nu får særligt tilberedte retter. Det kaldes dysfagi, når man ikke kan synke korrekt, og det findes i en let, moderat og svær udgave.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses en udgave af en blød karrysild-mad. 
Her ses en udgave af en blød karrysild-mad.  Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Vi tilpasser konsistensen alt efter sværhedsgraden, siger Lotte Villen, der forklarer, at det kan være farligt at spise, når man har dysfagi.

Læs også
Ny madordning på vej til de ældre i Guldborgsund - møder kritik fra pårørende
Læs også
Ny madordning på vej til de ældre i Guldborgsund - møder kritik fra pårørende

- Hvis man har svær dysfagi, så er det ikke godt at spise noget, der er hårdt eller som trevler, eller et sejt stykke kød, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lotte Villen, ergoterapeut, Plejecenter Blomstergården, Slagelse.
Lotte Villen, ergoterapeut, Plejecenter Blomstergården, Slagelse. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Det er rigtig farligt. De kan risikere at blive kvalt i maden, fordi det sætter sig fast i luftrøret, siger Lotte Villen.

Man kan også få lungebetændelse af, at der kommer mad eller drikke ned i lungerne. Og det kan være svært at komme sig for ældre personer, der måske er svækkede i forvejen.

Det er vigtigt, at maden ser indbydende ud

Tidligere har beboere med synkebesvær fået flydende mad, som for eksempel yoghurt eller supper. I nogle tilfælde har man også blendet maden, inden det blev serveret for dem.

Men Lotte Villen fortæller, at det betyder meget, hvordan maden ser ud, og det er derfor, man på plejecentret besluttede at servere blød mad, der for eksempel ligner rugbrødsmadder.

Opskrifter på julemad til folk med synkebesvær:

Bløde tarteletter:

1 pakke alm. tarteletter,

120 gram

5 dl sødmælk

2 dl pasteuriserede helæg

10 g maizena

 

Alle ingredienser blendes sammen

Hæld massen i smurte cylinderformede silikoneforme

Filmes med mikroovns-film

Bages i ovn ved 100 grader i ca. 30-40 min.

Tarteletterne udhules forsigtigt så de får tarteletfacon

Kan fyldes med tarteletfyld efter smag. F.eks. en aspargessauce med stykker af kyllingebryst – det hele i gratinkonsistens.

Kan evt. fryses med fyld og varmes i mikroovn. Husk tildækning med mikrofilm, så der undgås skorper.

 

Bløde vaniljekranse:

250 gram færdigbagte vaniljekranse (vi har brugt de smørbagte fra Karen Volf)

19 gram husblas

135 gram sødmælk

1-2 tsk. vaniljesukker efter smag

 

Knus vaniljekransene og kom dem i blenderen sammen med mælk og blend det til en ensartet masse.

Kom massen igennem en sigte

Opblød husblas i koldt vand

Smelt det opblødte husblas og pisk det i vaniljekranseblandingen.

Kom massen i en sprøjtepose med stjernetyl og form vaniljekransene.

Kom vaniljekransene på køl eller frost.

Glædelig jul og god appetit.

- Tit har ældre mennesker ikke den store appetit, så derfor er det vigtigt, at maden præsenterer sig godt, fordi så får man mere lyst til at spise. Det er ikke så rart at sidde med en blendet brun masse. Det øger ikke appetitten, siger hun.

Pårørende: - Det ligner den mad, de andre får

Trine Rindal Petersens far bor på Blomstergården, og hun er glad for, at han får noget godt at spise, selvom han har besvær med at synke.

quote Han spiser godt herude, og det ligner også den mad, de andre får

Trine Rindal Petersen, pårørende, Slagelse

- Jeg tror, han er glad og tilfreds med den mad, han får, og han spiser godt herude, og det ligner også den mad, de andre får, siger hun.

Ældremad
Læs også
SF vil servere mere klimavenlig mad på plejehjem og i børnehaver
Ældremad
Læs også
SF vil servere mere klimavenlig mad på plejehjem og i børnehaver

- Jeg ville nok hive lidt i bremsen, hvis jeg så min far, han fik sådan en gang blendet brun mos, siger hun og fortæller, at det er vigtigt, at hendes far får nok at spise på plejecentret.

- Det betyder alt, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Trine Rindal Petersens far bor på Blomstergården.
Trine Rindal Petersens far bor på Blomstergården. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Vi kan have det roligt, når han er herude, siger Trine Rindal Petersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses de bløde tarteletter. 
Her ses de bløde tarteletter.  Foto: Line Strand - TV2 ØST

Både julemiddagen og nytårsmenuen på Blomstergården vil blive tilberedt i særlige bløde udgaver, så beboere med dysfagi kan få et måltid, der ligner traditionel festmad.   

Her er ugaven af de bløde vaniljekranse.
Her er ugaven af de bløde vaniljekranse. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Nyhedsoverblik