Ældre skal være aktive så længe som muligt - kommune tilbyder træning, der hjælper på hukommelsen

En ny træningsform skal hjælpe pensionister i Slagelse Kommune med at huske både bedre og længere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er ikke kun konditionen og biceps man skal huske at træne, men også de små grå. Kort før jul begyndte Slagelse Kommune, som den allerførste kommune i landet, at tilbyde gratis hjernegymnastik til kommunes pensionister.

Træningen er kendt som SMART-træning og foregår på fire af kommunens aktivitetscentre og går i alt sin enkelthed ud på at træne hjerne.

quote Det har vist sig, at man forbedrer koncentrationsevnen, og man bliver bedre til at overskue forskellige ting

Carina Vestergård Abildskov, projektleder, DGI Midt og Vestsjælland

- Formålet er dels at have det rigtig sjovt, når man kommer til træning, men også at det er udfordrende på flere områder, hvor man både er fysisk aktiv, men i lige så høj grad bruger hjernen og bruger den øverste etage, fortæller Carina Vestergård Abildskov, projektleder i DGI Midt og Vestsjælland.

”Man kan ikke undgå at grine”

SMART-træningen er oprindeligt udarbejdet af DGI og består af øvelser, der sætter gang i hjernecellerne. En af de faste øvelser består for eksempel i at kaste forskellige farvede bolde til hinanden. Er bolden lyserød, siger man sit eget navn, er den blå, siger man modtagerens navn, og er den grå, skal man fortælle, hvem modtageren skal kaste bolden til. Det kan nogle gange være udfordrende, men også sjovt.

- Vi morer os over det, fordi vi kommer til at lave nogle fejl, men det er egentlig meget skægt, fortæller Lisa Medici på 64 år.

Og der bliver generelt grint meget, når boldene skal kastes, og bestemte rytmer skal følges, men det er også det, der er meningen.

Tazja og Lone
Læs også
Succes-projekt:
Ældre med overskud giver en hånd til udsatte unge
Tazja og Lone
Læs også
Succes-projekt:
Ældre med overskud giver en hånd til udsatte unge

- Det her med, at det er så udfordrende, betyder også, at man kommer til at fejle, det skal man helst, for det er lige der, når man fejler, at man virkelig skal bruge hjernen, så derfor kommer man også til at grine rigtig meget, siger Carina Vestergård fra DGI.

At det ikke kun er hjernecellerne, der bliver aktiveret, kan tydeligt mærkes på deltagerne, og træningen er blevet taget særdeles godt i mod.

- Jeg tænkte, det kan ikke andet end blive bedre, og det synes jeg også, det er det blevet på de tre gange, vi har været her. Jeg synes, det har flyttet lidt rundt på hjernecellerne, så det synes jeg er godt, sider 78-årige Vagn Jensen fra Skælskør.

Skal skabe en sund ældre generation

Årsagen til, at Slagelse Kommune har investeret i SMART-træningen, skal findes i ønsket om at forebygge og skabe en sund ældre generation.

- Vi ved jo, at demografien de kommende år tyder på, at der vil komme flere ældre, og her har vi nogle redskaber, så vi kan give noget livskvalitet og indhold til vore ældre, så de er aktive længst muligt, siger Ali Yavuz (S), der er formand for Forebyggelses og Seniorudvalget i Slagelse Kommune.

090126_sygehus_operation_4.jpg
Læs også
Stigning i antallet af ældre patienter rammer pressede sygehuse
090126_sygehus_operation_4.jpg
Læs også
Stigning i antallet af ældre patienter rammer pressede sygehuse

Det første SMART-træningshold startede op i 2016 og har siden hen spredt sig til det meste af landet. Det er endnu for tidligt at se resultater i Slagelse Kommune, men øvrige steder har det været en succes, og det tegner godt for Slagelse Kommune.

- Det har vist sig, at man forbedrer koncentrationsevnen, og man bliver bedre til at overskue forskellige ting, så det her med at træne hjernen giver overskud, siger Carina Vestergård Abildskov fra DGI.

Slagelse Kommune tilbyder i alt seks hold, hvornogle er fysisk aktive og andre foregår på stol. Udover Slagelse Kommune kan man også få trænet hjernecellerne i Ruds Vedby.


Nyhedsoverblik