76-årige Inger Lise lokkede søn med på turen over Storebælt: - Det er helt unikt

Tusinder af løbere i alle aldre gav sig i dag i kast med at løbe over Storebæltsbroen.

Over 14.000 havde tilmeldt sig ved dagens løbsstart til Broløbet Storebælt 2021. De 10.000 havde valgt at løbe halvmaraton over højbroen, hvor startskuddet gik klokken 15.30.

Forude ventede en stigning over godt tre kilometer til toppen af Østbroen. En tur som 76-årige Inger Lise Pedersen har taget adskillige gange ved tidligere broløb – og selvfølgelig også denne gang, fortæller den rutinerede løber, som har tilbagelagt halvmaraton i både Berlin og København foruden de ugentlige løbeture i Korsør Løbeklub.

quote Jeg synes, det er enormt hyggeligt at løbe med min mor

René Dreier

- Jeg synes, det er helt unikt – jeg synes, det er spændende – og så synes jeg også, min søn skal prøve det, fortæller Inger Lise Pedersen, for hvem det er første gang, at det er lykkedes at lokke sin søn, René Dreier, med på turen.

- Vi havde halvandet døgn til at købe billetter. Den første billet troede jeg ikke gik igennem, så jeg måtte købe en til – og så fik jeg købt to billetter, fortæller hun videre. Og på den måde, fik Inger Lise Pedersen et påskud for at få sin søn lokket med.

Årets broløb er det niende i rækken, siden broen åbnede i 1998 – og det første efter en længere pause som følge af dels politiske beslutninger og dels corona-restriktioner.

Men i dag kunne løb-starten endelig gå:

- Jeg synes, det er enormt hyggeligt at løbe med min mor, siger René Dreier, der også selv er rutineret løber, men for hvem dette års broløb er det første.

- Hun har prøvet at lokke mig med i mange år, når de har arrangeret broløbet, tilføjer han.

Henrik Bach er områdeansvarlig for startområdet på Sjælland. Han lægger ikke skjul på glæden over, at Broløbet Storebælt endelig kunne blive en realitet.
Henrik Bach er områdeansvarlig for startområdet på Sjælland. Han lægger ikke skjul på glæden over, at Broløbet Storebælt endelig kunne blive en realitet. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Hele Broløbet Storebælt 2021 med 14.000 tilmeldte er kommet i stand med hjælp fra frivillige. Uden dem – intet broløb, pointerer Henrik Bach. Han er ansvarlig for startområdet på Sjælland:

- Det er drivkraften. Hvis ikke vi havde haft de halvandenhundrede frivillige herude i Halsskov Havn til parkering og til at gå og passe pladsen og sætte cykelhegn op, da broen blev åbnet – så var der ikke noget broløb. Det her havde vi ikke kunnet betale os fra, siger han.

quote Byen bakker op omkring vores løb, og det er det, der er fedt

Henrik Bach, områdeansvarlig, Broløbet Storebælt

I forbindelse med hele broløbet hjælper samlet 900 frivillige til – imens også mange lokale erhvervsdrivende har valgt at vise flaget.

- Det er fedt – det, der er med til at gøre det fedt, det er, jo at man ved sådan et arrangement hiver fat i nogle lokale erhvervsdrivende og spørger, om de vil være med, siger Henrik Bach og tilføjer:

- Byen bakker op omkring vores løb, og det er det, der er fedt. At vise vores by, hvad det er vi kan med det område herude.

Vi glæder os over, man kan få lov til at løbe på broen, siger Christian Colstrup fra Thurø.
Vi glæder os over, man kan få lov til at løbe på broen, siger Christian Colstrup fra Thurø. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Og helt generelt var humøret i top blandt de løbsdeltagere, som TV2 ØST traf forud for starten klokken 15.30.

- Jeg glæder mig rigtig meget – det bliver godt, siger Thomas Byskov fra Fredericia. Han har før løbet halvmaraton over Lillebæltsbroen, men aldrig over Storebæltsbroen.

Også for Jette og Christian Colstrup, der har taget turen fra Thurø, er det første gang, at distancen over den 80 meter høje bro skal bestås.

- Det bliver monster-stort at komme herover – og så en tur rundt på Sprogø også – det er supergodt. Vi glæder os over, man kan få lov til at løbe på broen, siger Christian Colstrup.

Jeg glæder mig rigtig meget – det bliver godt, siger Thomas Byskov fra Fredericia.
Jeg glæder mig rigtig meget – det bliver godt, siger Thomas Byskov fra Fredericia. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Imens broløbet står på, har trafikken været afviklet i to spor på broen med en hastighedsbegrænsning på 80 kilometer i timen.

Klokken 18.35 lød meldingen fra O-rummet på Storebæltsbroen, at de sidste løbere er på vej over Vestbroen - lavbroen mellem Sprogø og Fyn.

- Dagen er forløbet uden uheld, og løberne har haft plads til at komme over broen samtidig med bilisterne. Det er vi rigtig glade for, og vi takker for tålmodigheden blandt kunderne, som har måttet nøjes med et spor i hver retning, siger Lene Gebauer Thomsen, der er kommunikationschef ved Sund & Bælt.

Hele strækningen mellem Halsskov over Sprogø til Knudshoved på Fyn blev omlagt til landevej med en hastighedsbegrænsning på 80 kilometer i timen imens broløbet stod på. Broen ventes omlagt til motorvej igen senest klokken 20.
Hele strækningen mellem Halsskov over Sprogø til Knudshoved på Fyn blev omlagt til landevej med en hastighedsbegrænsning på 80 kilometer i timen imens broløbet stod på. Broen ventes omlagt til motorvej igen senest klokken 20. Foto: Sund & Bælt

I forbindelse med omlægningen af trafikken på broen blev hele strækningen lukket i omkring 30 minutter lørdag eftermiddag ved 14.30-tiden, hvilket skabte en kø på begge sider af broen.

- Det har selvfølgelig givet ventetid og kø omkring betalingsanlægget og ved landfæstet i Nyborg, siger Lene Gebauer Thomsen og tilføjer:

- I retningen mod Sjælland fik vi forholdsvist hurtigt afviklet køen, men mod Fyn har det taget længere tid – og her er der stadig lidt ventetid.

Hos Sund & Bælt noterer man sig, at bilisterne har været “meget gode” til at udvise hensyn:

- Når vi kigger på vores kameraer, har bilisterne været gode til at holde afstand.

Sund & Bælt oplyser, at man ved banerne i betalingsanlægget kun har åbnet nogle af sporene for at kunne regulere mængden af biler på broen. Broen forventes reetableret som motorvej senest klokken 20.