3f: Elendigt arbejdsmiljø hos Harboe

Det er ikke kun ungarere ansat via underentreprenører, som må tage til takke med elendige arbejdsforhold hos Harboe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Også de mange ungarske og danske medarbejdere, som Harboe har ansat, arbejder under dybt kritisable forhold. Sådan konkluderer Arbejdstilsynet efter flere besøg på Harboes Bryggeri i sommeren og efteråret 2009. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet 3F har fået.

I Arbejdstilsynets rapport fremgår det, at omkring halvdelen af arbejderne i produktionen er fra Ungarn, og at der er store sproglige barrierer.

"De fleste udenlandske medarbejdere taler ikke dansk og har begrænsede engelsk- og tysk-kundskaber", skriver Arbejdstilsynet.

Men det har Harboes ledelse ikke gjort noget ved: Der er ingen arbejdsbeskrivelser på ungarsk og kun få på engelsk og tysk. Konsekvensen er produktionsstop 20-30 gange om dagen. Stop, som kun kan udbedres af danske medarbejdere. Konsekvensen er, at produktionen ligger langt under tidligere niveauer: Fra 100.000 til 75.000 enheder pr. dag.

- Vi ser selvfølgelig seriøst på det påbud, der er afgivet og har efterfølgende drøftet det med vores medarbejdere og med produktionsledelsen og forsøgt at rette ind så godt som muligt. En del af de ting, som er nævnt, er bragt i orden, siger Harboes koncernchef Ruth Schade.