Peter Chou Lin er en taknemmelig mand.
I 30 år har han drevet den kinesisk restaurant Siang Jiang i Slagelse med sin søster Li Lin. Det vil de fejre sammen med dem, der er skyld i, at det har kunnet lade sig gøre. Derfor inviterer de i aften på gratis jubilæumsbuffet.
Uden deres støtte havde vi jo slet ikke eksisteret så længe
- Vi er meget taknemmelig over for den støtte, vi har fået af borgerne i Slagelse i 30 år. Uden deres støtte havde vi jo slet ikke eksisteret så længe. Derfor vil vi gerne give gratis buffet til borgerne, hvis de har lyst til at komme og fejre 30-års jubilæum med os, siger Peter Chou Lin.
Kun drikkevarer vil koste penge i aften.
Lidt af et tilfælde
Peter Chou Lin kom til Danmark som 20-årig i 1982. I første omgang hed destinationen København, men efter nogle år faldt han over en annonce i Berlingske.
Hvis man kan overkomme de første par år, lære sproget og få nogle venner i lokalsamfundet, så er det ikke så svært
Et steakhouse i Slagelse var lukket, og nu var lokalet så til salg.
- Vi kendte slet ikke Slagelse. Det var helt tilfældigt, jeg så den annonce, og så slog vi til, fortæller den i dag 58-årige Peter Chou Lin.
Peter Chou Lin havde nu taget turen fra en kinesisk by med flere indbyggere end i hele Danmark til hovedstaden København og videre til ”lille” Slagelse.
- Det er svært i starten. Men hvis man kan overkomme de første par år, lære sproget og få nogle venner i lokalsamfundet, så er det ikke så svært, forklarer han.
Restauranten havde 45 siddepladser, men det gik strygende. Her 30 år efter har restauranten så ligget fire forskellige steder i Slagelse og har i dag plads til mere end 200 gæster i lokalerne i Rosengården 1.
Kan ikke trække stikket
Ifølge Peter Chou Lin er der udsigt til, at Siang Jiang også kan fejre sit 40-års jubilæum om 10 år. Men det vil i så fald også blive det sidste med ham som chef.
Jeg har arbejdet hele mit liv, så jeg vil ikke bare sidde foran sofaen
- Jeg er født i 1961, så jeg er jo en gammel mand, siger Peter Chou Lin efterfulgt af et lille grin.
Han vil dog ikke trække stikket helt, når hans tid som restaurantchef er ovre.
- Jeg tror, jeg vil arbejde 10 år mere og så leve et roligt pensionistliv. Men jeg har arbejdet hele mit liv, så jeg vil ikke bare sidde i sofaen. Det er ikke mig. Så vil jeg måske lave noget frivilligt arbejde, fortæller Peter Chou Lin, der tidligere har ageret mellemmand for sin kinesisk fødeby og Slagelse som venskabsbyer.
I sine år i Slagelse har Peter Chou Lin også stiftet familie. Ingen af hans tre børn ligner dog de oplagte arvtagere. To af dem er i gang med uddannelser på CBS og Aalborg Universitet i København. Den yngste har lignende planer.
- Jeg tror ikke, de har lyst (til at overtage restauranten, red.). For de har set gennem årene, at det er hårdt at drive restaurant, siger Peter Chou Lin.
Hvis man vil være med til at fejre jubilæet for den kinesiske restaurant i Slagelse, er der mellem klokken 17 og 20:30 altså gratis buffet. Det er ikke muligt at reservere bord, og man kan højest have et bord i en time, for at så mange som muligt kan være med.