200 tilhørere til moskésag i byråd

Klokken 17 mandag tog byrådspolitikerne i Slagelse hul på sagen om en ny moské i byen. Omkring 200 er mødt op for at høre, hvad afgørelsen bliver.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Byrådet i Slagelse Kommune tager mandag eftermiddag stilling til, om Slagelse skal have en ny moské, og det er i den grad en sag, der har vakt borgernes interesse. Omkring 200 er mødt op i byrådssalen for at høre, hvad politikerne beslutter.

Der har været store naboprotester til projektet, og derfor valgte byrådet at stemme nej til forslaget tidligere på måneden. Blandt andet fordi Slagelse Kommune havde modtaget i alt 10 indsigelser mod projektet i den såkaldte for-offentlighedsfase. Blandt andet også fra Fællesorganisationens Boligforening.

Tidligere i dag mandag blev der afleveret over 2100 underskrifter for moskéen til borgmesterkontoret i håb om, at borgmester Stén Knuth (V) og det blå flertal i byrådet vil ændre mening omkring en ny og større moské i byen.

Læs også: Naboer protesterer over mod ny moské i Slagelse

Ifølge Bilal Biyik, der er formand for den Dansk-Tyrkiske Kulturforening i Slagelse, ønsker foreningen ikke at være til gene for nogen. Efter 30 år på samme adresse mangler byens nuværende moské bare noget mere plads til de godt 400 medlemmer, lyder det.

Han og de øvrige medlemmer krydser derfor fingre for, at politikerne vil stemme for en ændring i lokalplanen, så et kommende kultur-husprojekt med en tilhørende moské kan blive en realitet på Østre Allé og Tjørne Allé i byen.

- Jeg synes, de skal give os en chance. Det område har stået tomt længe, og det ser ikke godt ud. Vi vil gerne gøre det godt for os allesammen, har Bilal Biyik tidligere fortalt til TV ØST.

Det er planen, at moskén skal have nogen minareter og en 1,40 meter høj mur omkring.

Vi følger byrådsmødet.

Det bliver der blandt andet sagt:

Villum Christensen (I), formand for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget

Den her sag handler ikke om, at man ikke skal have et sted. Selvfølgelig skal man have et sted at mødes, hvis man har lyst til det. Når man så er indvalgt som politiker, som vi er, så må man afveje de interesser, der er. Det har vi netop gjort ved den her for-høring, der er foretaget. Det med trafikken skal man nok kunne finde en løsning på, men der ligger også en utryghed nedenunder. Jeg har følt, at det var rigtigst at starte med at sige, at vi ikke synes, det er en god ide at lægge den her moské midt i byen. At ligge den her moské inde midt i byen, tror jeg ikke er en god ide.

Frederik Pedersen (DF)

Når jeg ser en moské, oplever jeg ikke, at der foregår nogen integration i det danske samfund. Folk må have deres holdning, uanset hvor de kommer fra, men når de kommer til Danmark bør de integrere sig. Når vi siger nej til en moské til en moské på Tjørne Allé, så er det, fordi borgerne derude har sagt nej. Vi skal ikke handle over hovederne på borgerne.

Ali Yavuz (S)

Der er selvfølgelig pro og kontra i forhold til lokalplanen. Forvaltningen har lavet en faglig vurdering, og der er kommet en masse indsigelser i den her for-høring. Men der er taget hånd om ting som parkeringsforhold og den mur, der er tænkt til at være omkring. Det har administrationen jo skrevet til os. Der er kommet 11 indsigelser. Det skal vi selvfølgelig tage hånd om, men vi har altså over 2000, der støtter den her moské. Vi skal nuancere debatten. Det med, at det er bymidten. Det er rigtigt. Men det man beder om er større rammer, og de finansierer det selv.

Helle Blak (udenfor parti)

Jeg finder, at forvaltningen har imødekommet de bekymringer, der var omkring parkeringspladser og den mur, der skal være. Der hvor jeg oplever barrierer. Jeg ærgrer mig enormt over, at vi ikke i Danmark har formået at føre en ordenligt samtale om religionsfrihed. Det er en skam, hvis vi lader nogle få skrækeksempler tegne et billede af, at sådan er muslimer, eller sådan er moskéer.

Steen Olsen (S)

Jeg vil gerne kvittere for Villum Christensen for at sige, at man gerne vil se på alternativer. Jeg kunne godt ønske mig lidt flere ord fra Villum om, hvad det er, der ligger nedenunder. Hvad er det, der ligger nedenunder, som kan bekymre en ellers robust mand som dig. Til Frederik. Det bliver helt sort, hver gang du kommer på. Hvis du har noget konkret, lokal viden, så lad os høre om dem. Jeg vil gerne stille spørgsmålstegn ved, at du siger, at I siger, at I tjener borgerne. Er det lig med, at de tilstedeværende her ikke er borgere? I har ikke været bange for at fremlægge kontroversielle lokalplaner, og så lukker I lige pludselig i her.

Lis Tribler (S)

Der blev sagt, at vi tidligere har sagt nej til en moské, men det var under nogle helt andre omstændigheder. Den her gang har vi haft en forening, der har eksisteret i 30 år uden problemer. De bekymringer, der er omkring trafik og støj, mener jeg hurtigt kan afhjælpes. Her beder man om at få nogle andre lokaliteter, som man selv betaler, og som ikke giver kommunen nogen driftsudgifter.

Villum Christensen (I), formand for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget

Til Lis. Moral er godt, og dobbeltmoral er dobbelt så godt. Den begrundelse man gav tidligere er nøjagtigt den samme som dengang. Man skal da være både døv og blind, hvis ikke man kan se, og som politikere føle, at den her sag ikke alene er praktisk. Det er jo et andet kulturelt udtryk vi får, hvis der kommer en moské med en mur omkring og nogle små minareter. Jeg har prøvet at argumentere for, at der også er nogle danske tilbud, som man kunne benytte sig af. Jeg under jer at have et sted, men hvis man gerne vil integration, så er der mange danske tilbud.

Thomas Clausen (Ø)

Jeg er en af, der har skrevet under, da jeg besøgte min Halal-slagter her i Slagelse. Han er en flink mand. Hvis man kommer til bymidten, så har de kristne inden for en meget lille radius tre kirker. To, der tilhører en fløj, og så en, der tilhører den katolske gren. Hvis man ikke er kristen, så skal man acceptere, at de kristne kirker har et temmelig højt støjniveau mange gange om dagen. Og man skal acceptere, at når de kristne kalder sammen, så skal man høre på varslerne rigtigt mange gange, og så er der nogen, der er bekymret for, at de danske muslimer skal have de samme rettigheder. Det er fint, at forvaltningen har taget hensyn til de indsigelser, der er kommet. Det er imponerende.

Michael Gram (udenfor parti)

Det er det trafikale, som jeg bekymrer mig om. Det var det, jeg bekymrede mig om i 2010, da det arabiske trossamfund henvendte sig. Det her store byggeri kan jeg ikke bakke op om. Det ville jeg heller ikke bryde mig om, hvis det var en ny domkirke eller et hindutempel med kulturhus. Jeg kan ikke gå med, at vi bygger så stor en institution inde midt i byen.

Ali Yuvuz (S)

Lad os være modige og sende det her ud, så vi kan høre, hvad den generelle befolkning siger til det. Hvad er vi bange for?

John Dyrby Paulsen (S)

Jeg hørte Villum sagde, at du er indstillet på at finde en løsning. Det du sagde var det i virkeligheden, at du er intersseret i, at forslaget komme tilbage til udvalget, så I kan se på det igen?

Villum Christensen (I)

Nej, vi skal ikke have den her sag tilbage i udvalget, så Socialdemokraterne kan sovse rundt i den, men vi vil gerne have drøftet mulighederne og bringe den frem, når den er moden til det.

John Dyrby Paulsen (S)
Jeg vil godt stille et ændringsforslag om, at forslaget går tilbage til udvalget, så det kan se på en alternativ løsning.

Her kan du se, hvordan så ud, da folk strømmede til:


Nyhedsoverblik