15 timers arbejde om ugen - forsøg ruster unge til arbejdsmarkedet

Et nyt forsøg med 15 timers fast ugentligt arbejde er måske det, der skal til for at gøre unge ledige i Slagelse Kommune trygge på arbejdsmarkedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Slagelse Kommune er der cirka 750 ledige mellem 18-29 år, som har brug for hjælp til at komme videre i job eller uddannelse. Derfor startede Jobcenter Slagelses ungeafdeling i februar en indsats, der gennem såkaldte småjobs skal gøre unge ledige trygge på arbejdsmarkedet eller give dem mod på at læse videre.

Siden da har 40 unge fået job i servicesektoren, sundheds- og ældresektoren, på skoler eller dagtilbud. En af dem er 25-årige Helene Søvig, der har fået et job i daginstitutionen Nygården i Vemmelev. 

- Det giver mig en følelse af, at der rent faktisk er nogle, der gerne vil have mig. Der er nogle, der synes, at jeg er god til det, jeg laver, og bliver glade, når jeg kommer, siger hun.

quote Der er meget skyld og skam i bare at gå derhjemme for samfundets penge

Helene Søvig, Slagelse

På grund af social angst og autisme er det aldrig lykkedes for Helene Søvig at færdiggøre en uddannelse. Hun har derfor det sidste halve år ikke været en del af arbejdsmarkedet.  

- Der er meget skyld og skam i bare at gå derhjemme for samfundets penge. Jeg vidste godt, det ikke var noget, jeg bare havde valgt, men det føltes rigtig meget som om, at jeg bare gik derhjemme og fisede husleje af, siger Helene Søvig. 

Stress
Læs også
Nyt projekt skal hjælpe ledige tilbage i arbejde efter coronakrisen
Stress
Læs også
Nyt projekt skal hjælpe ledige tilbage i arbejde efter coronakrisen

Selvtillid og lyst til arbejde

Al erfaring i Slagelse Kommune viser, at unge, der arbejder bare få timer om ugen, har lettere ved at få et fast arbejde og en større lyst til at uddanne sig. Det var grunden til, at Jobcenter Slagelse i februar søsatte den nye indsats. 

- Hele evidensen på området peger på, at det er virkeligheden, der virker. De unge skal være ude i ordinære virksomheder og i ordinære job for, at det skal virke. Småjobs-indsatsen har givet os mulighed for at tilbyde ordinære timer til de unge fra dag ét, siger Zina Zvizdic, der er afdelingsleder i ungeafdelingen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Zina Zvizdic er glad for den nye småjobs-indsat i Slagelse Kommune.
Zina Zvizdic er glad for den nye småjobs-indsat i Slagelse Kommune. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Siden februar er 40 unge mennesker kommet i arbejde i kommunen. Derfor ser Zina Zvizdic allerede projektet som en succes. 

- De unge får selvtillid, selvværd og oplevelsen af, at de godt kan klare de opgaver, der bliver stillet dem, siger hun.

quote Hele evidensen på området peger på, at det er virkeligheden, der virker

Zina Zvizdic, afdelingsleder, ungeafdelingen, Jobcenter Slagelse

Den følelse kan Helene Søvig nikke genkendende til. 

- Selvtillid og især selvværd mistede jeg rigtig meget af ved bare at gå derhjemme i seks måneder. Det føler jeg, jeg har fået tilbage.

Sparekassen Sjælland-Fyn
Læs også
Vil skabe flere job - investerer 50 millioner i lokale firmaer
Sparekassen Sjælland-Fyn
Læs også
Vil skabe flere job - investerer 50 millioner i lokale firmaer

Hendes job i Nygården består af rengøring og desinficering, men der er også tid til hygge og leg med børnene. Derfor ved hun også for første gang nogensinde, hvad hun vil. 

- Enten skal jeg læse til pædagog, eller også skal jeg ud og arbejde noget mere og så læse til pædagog, siger Helene Søvig. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Efter en måned i Nygåden i Vemmelev føler Helene Søvig, at der er noget, hun er god til.
Efter en måned i Nygåden i Vemmelev føler Helene Søvig, at der er noget, hun er god til. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Afsat ekstra midler til småjobs

I forbindelse med Slagelse Kommunes byråds budgetforlig for 2020 blev der indgået en aftale om årligt at afsætte ekstra midler frem til 2023 til kommunale virksomheder, så de kan ansætte unge i småjob. Jobbene dækker opgaver, der i forvejen ikke bliver løst, såsom ekstra rengøring under coronapandemien. 

quote Der bliver udført noget arbejde, som ellers ikke ville blive udført

Thomas Clausen (EL), formand for social- og beskæftigelsesudvalget, Slagelse Kommune. 

Derfor er det ikke kun de unge ledige, der får glæde af den nye ordning, men også de kommunale virksomheder.

- Der bliver udført noget arbejde, som ellers ikke ville blive udført, samtidig med at de unge får oplevelsen af det fællesskab, som der er på en arbejdsplads. De får mulighed for at arbejde indenfor nogle områder, som måske kan give dem inspiration til at gå i gang med en uddannelse senere, siger Enhedslistens Thomas Clausen, formand for social- og beskæftigelsesudvalget.

Læs også
14 dage i praktik hjalp Louise i arbejde efter to år som arbejdsløs
Læs også
14 dage i praktik hjalp Louise i arbejde efter to år som arbejdsløs

I første omgang skal småjobbene oprettes i Slagelse Kommune, men håbet er, at lokale private, regionale og statslige virksomheder med tiden vil byde ind med småjobs.


Nyhedsoverblik