15-årig: Jeg drikker energidrik i skolen og før fodbold

I Slagelse Kommune drikker elever fra 5. klasse og opefter for meget energidrik. 15-årige Mads Merrild fortæller, at han bruger det før fodbold og lidt i skolen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et par gange om ugen spiller 15-årige Mads Merrild Hansen fodbold, og før træningen tager han som regel en energidrik. Og han er langt fra den eneste skoleelev, der godt kan lide de koffeinholdige drikke.

En ny Skolebørnsundersøgelse fra Slagelse Kommune viser, at elever helt ned til 5. klasse drikker for meget energidrik. 17 procent af drengene og 8 procent af pigerne i 5. til 10. klasse drikker energidrik mindst to dage om ugen. For drengene i 9. og 10. klasse er det over 30 procent. 

I skolen og til fodbold

Nu er det sommerferie, og så drikker Mads Merrild Hansen, der lige er gået ud af 9. klasse på Dalmose Centralskole, ikke rigtigt energidrik, men når det bliver hverdag igen, kommer der nogle stykker indenbords.

- Jeg drikker normalt en halv liter inden fodbold to gange om ugen. Og nogle gange drikker jeg også en i skolen, fordi det smager godt, så det kan godt blive til tre halvliters om ugen. Jeg føler lidt, at jeg får mere energi til at spille fodbold, når jeg drikker energidrik, men jeg tror egentligt bare, at det er indbildning, siger han.

Hjertebanken og muskelrystelser

Tallene fra Slagelse Kommune vækker bekymring, for det kan påvirke både søvn og koncentration at drikke meget energidrik. Ifølge Fødevarestyrelsen kan et højt koffeinindtag betyde, at børn og unge bliver urolige og irritable, og børnene kan også opleve hjertebanken, muskelrystelser, mavesmerter, kvalme og hovedpine til gene for indlæring og trivsel.

Læs også: Elever ned til 5. klasse drikker for meget energidrik

Derudover kan eksperterne se, at elever med et jævnligt forbrug af energidrik oftere har problemer med overvægt, ikke spiser morgenmad og får alt for lidt frugt og grønt. Det høje forbrug ses også oftere i kombination med rygning, alkohol, hash, for lidt søvn og for lidt fysisk aktivitet.

Stopper ikke trods sundhedsformaninger

Mads Merrild er godt klar over, at det ikke ligefrem er sundhedsfremmende at indtage energidrik, men det afholder ham ikke fra at fortsætte.

- Min moster er sygeplejerske og siger, at det er noget lort at drikke, og hun ved jo nok noget om det, men jeg har ikke overvejet stoppe på grund af det, og når jeg starter til fodbold og i skole igen efter ferien, så begynder jeg nok at drikke dem igen, siger han.

Flere tomme dåser

Også personalet på den skole, han lige har forladt, mærker, at forbruget er steget blandt eleverne. Gitte Olsen, der gør rent på Dalmose Centralskole, kan tydeligt se, at det ikke længere bare er mælk, saft og sodavand, der bliver drukket i skoletiden.

- Jeg kan godt se, at de drikker en del energidrik. Gennemsnitligt har jeg nok samlet seks til otte tomme energidrikdåser sammen om dagen i 8.-9. klasserne, og der blev flere og flere henover vinteren og foråret, siger hun.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at unge højst drikker en halv liter energidrik om ugen. Dagligt tåler unge højst en lille energidrik på 25 cl, hvis altså de ikke også indtager kaffe, cola eller te med koffein i.


Nyhedsoverblik