11 kolonihaver undersøgt for PFOS-forurening: - En del mennesker er temmelig bekymrede

Naboerne til Korsør Brandskole kom i dag et skridt nærmere at få svar på, om deres grunde er forurenet med det giftige stof PFOS.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Idyllen i kolonihaveforeningen Rundingen ved Korsør har i de seneste uger været overskygget af uvished. En uvished om hvorvidt haverne hos foreningens 87 haver er forurenet med PFOS – et stof, der tidligere anvendtes i brandslukningsskum på den nærliggende brandskole, og som har bredt sig til området.

Steen Andersens kolonihave er én af de kolonihaver, der i dag fik besøg af biologer, som skulle udtage prøverne på vegne af Slagelse Kommune, der har igangsat et større analysearbejde efter PFOS.

- Det er dejligt, så er der udsigt til, at vi får noget afklaring omkring hele situationen med den forurening. Der er en del mennesker her i foreningen, der er temmelig bekymrede, fortæller Steen Andersen, som er haveejer i Haveforeningen Rundingen.

quote Vi vil gerne vide, om der er forurening og i hvilken grad

Steen Andersen, haveejer, Haveforeningen Rundingen

Og frygten er ikke ubegrundet.

PFOS er karakteriseret som stærkt sundhedsskadeligt, og tidligere har en prøve fra en enkelt grund i kolonihaveforeningen vist forekomster af netop PFOS – ligesom et nærliggende kogræsser-laug har fået målt meget høje koncentrationer af stoffet i det kødkvæg, der gik på en eng, som er nabo til kolonihaveforeningen.

- Vi vil gerne vide, om der er forurening og i hvilken grad, og om det – i første række – har betydning for vores helbred og derefter, om hele haveforeningen skal nedlægges på grund af forurening, siger Steen Andersen og tilføjer:

- Det er lidt med spænding og nervøsitet, for vi ved ikke, hvad der er. Det er klart, når man ikke ved noget, er man selvfølgelig en lille smule bekymret.

Steen Andersen, haveejer i Haveforeningen Rundingen, ser frem mod den afklaring, som prøvesvarene kan give både ham og naboerne.
Steen Andersen, haveejer i Haveforeningen Rundingen, ser frem mod den afklaring, som prøvesvarene kan give både ham og naboerne. Foto: Google Maps - udsnit lavet af Emilie Grav - TV2 ØST

Ydermere er kolonihaveejerne blevet opfordret af Fødevarestyrelsen til ikke at spise afgrøder fra deres haver og bruge havehandsker, indtil det står endeligt klart, om haverne er forurenede.

Prøver 50 cm ned i jorden

Kolonihaveforeningen tæller i alt 87 haver, hvoraf de 11 i dag blev undersøgt. De er nøje udvalgt. Enten fordi, de ligger tættest på brandskolen, eller fordi de tidligere har været oversvømmet og derfor kan have været ekstra udsat for forurening.

Det er ingeniørvirksomheden Niras, der forestår prøvetagningen. Her tager man prøver fra 0-50 centimeters dybde i tre intervaller ned i jorden.

- Der er 11 kolonihaver, vi skal i, og i hver have foretager vi fem nedstik (prøver, red.). Alle prøver bliver sendt til analyse hos ALS-laboratorie, og så får vi resultaterne efterfølgende, forklarer Henrik Søgaard Larsen, der er biolog i Niras.

Henrik Søgaard Larsen, biolog fra Niras, forestod de i alt 55 prøveudtagninger fra de 11 kolonihaver ved brandskolen i Korsør.
Henrik Søgaard Larsen, biolog fra Niras, forestod de i alt 55 prøveudtagninger fra de 11 kolonihaver ved brandskolen i Korsør. Foto: Google Maps - udsnit lavet af Emilie Grav - TV2 ØST

Brugen af skummet med PFOS er indstillet for flere år siden, men stoffet findes stadig i det område, hvorfra vandet fra brandskolen er løbet ned til en grøft og ledt ud i Korsør Nor samt til de nærliggende arealer.

Læs også
Omfanget af PFOS-forurening skal undersøges - kolonihaverne har første prioritet
Læs også
Omfanget af PFOS-forurening skal undersøges - kolonihaverne har første prioritet

Det forventes, at resultaterne af undersøgelserne er helt afsluttet i juli, men der vil løbende være resultater, der bliver offentliggjort blandet andet prøverne fra kolonihaveforeningerne.

På brandskolen har Slagelse Kommune nu opstillet et midlertidigt rensningsanlæg, som renser spildevandet fra brandskolen for PFOS.


Nyhedsoverblik