10 venner har sat sig for at genskabe Stigsnæs’ historie

Forsvarsanlægget på Stigsnæs, der blev brugt under Englænderkrigene, skal genskabes, mener en frivillig projektgruppe, som har taget ansvaret på sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Stigsnæs er en gruppe entusiastiske venner gået i gang med et ambitiøst projekt.

De har sat sig for at genetablere det gamle forsvarsværk ved Stigsnæs Skov, der blev brugt i krigen mod England i begyndelsen af 1800-tallet.

Hvor der nu er et tomt landskab med tre kopier af de gamle kanoner og en mindesten, skal der fremover både være et krudthus, et mandskabshus og funktionsdygtige kanoner.

Det er i hvert fald gruppens mål.

Historien skal bevares

- Mange taler om det, som om det kun var inde i København, at der blev kæmpet, men man havde forsvarsanlæg på stort set hele Sjælland og i Jylland, fortæller Steen Olsen, der står i spidsen for projektet, der vil genetablere kystbatteriet.

Han mener, at område har stort potentiale til at kunne formidle den del af Danmarkshistorien til de kommende generationer.

- Der er jo en god historie bag, men det er også for at sikre, at de kommende generationer får den her historie med på en god måde. Tanken er ikke, at det skal være et museum, det skal være et aktivt sted, man kan komme hen, siger Steen Olsen. 

De tre kanoner, der lige nu står i området, er kopier. projektgruppen regner med at renovere de originale kanoner og gøre dem funktionsdygtige igen.
De tre kanoner, der lige nu står i området, er kopier. projektgruppen regner med at renovere de originale kanoner og gøre dem funktionsdygtige igen. Foto: Rikke Stokholm - TV ØST

Hver deres ekspertise

Steen Olsen er dog ikke alene om projektet.

Med sig har han ni frivillige venner og bekendte, som hver især har deres ekspertise i forhold til projektet.

Her er både formanden for Skælskør Bymuseum, lokale ildsjæle, en journalist, ejeren af området og en række folk med tekniske færdigheder og viden om kystbatteriets historie.

En af dem er Carl-Emil Frederiksen, som står tømrerarbejdet.

- Vi laver et mandskabsrum her på 20 kvm, og lige derovre på den anden side lægger vi et lille krudthus. Vi bygger dem i det materiale, som vi formoder har været brugt i sin tid i 1800-tallet, fortæller Carl-Emil Frederiksen, mens han ivrigt peger ivrigt rundt på græsset.

Mangler 150.000 kroner

Arbejdet med projektet begyndte for lidt over halvandet år siden, og nu er de sidste tilladelser endelig ved at være på plads.

Nu mangler der blot en smule mere på kistebunden.

- Vi mangler nok en 100.000-150.000 kroner endnu, siger projektleder Steen Olsen.

Han er dog overbevist om, at pengene nok skal findes.

- Ellers må vi lade hatten gå rundt, som han siger.

Generelt er han fortrøstningsfuld omkring tidshorisonten. Projektgruppen forventer at have bygget anlægget færdigt i slutningen af 2018.


Nyhedsoverblik