Skuffede beboere efter ø-møde: Vi savner fakta om udrejsecenteret på Lindholm

Det er på tide, der kommer fakta på bordet omkring et udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt. Sådan lød meldingen i aftes fra borgerne på Møn

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Der er ingen, der forholder sig til fakta om, hvordan en hverdag vil se ud, hvis man får et udrejsecenter som nabo.

Sådan sagde Dorte Gro fra Stege torsdag aften. Sammen med cirka 550 andre deltog hun i et stormøde på Møn, hvor dagsordenen var udrejsecenteret på øen Lindholm i Stege Bugt, som regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede i forbindelse med den seneste finanslov.

De lokale vil have fakta på bordet, fordi de mener, at politikkerne har for travlt med at tale udenom.

quote Jeg forstår godt, det skaber utryghed. Men vi har altså ikke oplevet noget af den slags alvorlige kriminalitet, som vi frygtede meget for tre år siden

Evald Asp Sørensen, lokalrådsformand i Bording

I den midtjyske by Bording i nærheden af Ikast ved beboerne alt om, hvad det vil sige at have et udrejsecenter som nabo. Her ligger Udrejsecenter Kærshovedgård, som huser personer på tålt ophold eller voksne, der har fået afslag på asyl i Danmark.

Derfor var formanden for lokalrådet i Bording inviteret til Møn for at fortælle om byens oplevelser.

Artiklen fortsætter under billedet.

Evald Asp Sørensen, lokalrådsformand i Bording
Evald Asp Sørensen, lokalrådsformand i Bording Foto: TV2 ØST

- Personligt har jeg ikke været utryg. Men jeg anerkender, at andre har følt sig utrygge. Utryghed er en følelse, og den kan man ikke tage fra nogen. Men det er meget forskelligt, hvordan vi har oplevet det i Bording, sagde lokalrådsformand Evald Asp Sørensen.

NYT UDREJSECENTER PÅ LINDHOLM

Han forklarede, at der har været flere butikstyverier, og at nogle af beboerne fra udrejsecentret har rejst uden billet i toget. Det er episoder, som nogle gange har forårsaget uroligheder. 

- Jeg forstår godt, det skaber utryghed. Men vi har altså ikke oplevet noget af den slags alvorlige kriminalitet, som vi frygtede meget for tre år siden, sagde Evald Asp Sørensen. 

Mønboer købte ikke forklaringen

Selvom lokalrådsformanden fra Bording manede til besindighed, mente mange af de fremmødte stadig, at projektet ikke er en god idé.

- Han er dygtig til at mane til ro. Og han har nogle gode pointer og værktøjer til, hvad man skal gøre. Men jeg synes stadig ikke, at projektet er en god idé, sagde Dorte Gro og tilføjede:

- Det går ud over vores turisme. Det går ud over vores små samfund, og så er det helt vanvittigt dyrt at få gjort Lindholm klart til det. Hvis det ikke er så farligt, så kan man jo ligge det alle mulige andre steder, hvor det koster en femtedel af den pris, de vil ofre på Lindholm.

quote Vi bor lige der, hvor færgen lægger til, og jeg føler mig på ingen måder tryg, bare fordi der står politi

Sofie Schmidt, Kalvehave

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi deltog også i aftenens stormøde, men heller ikke de formåede, at få fjernet skepsissen omkring det kommende udrejsecenter.

- Jeg bliver ikke mere tryg af, at politiet er til stede på begge sider af vandet. Vi bor lige der, hvor færgen lægger til, og jeg føler mig på ingen måder tryg, bare fordi der står politi. Hvad hvis der opstår uroligheder fra flere på en gang? Jeg synes ikke, at det er et godt nok, sagde Sofie Schmidt  fra Kalvehave.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sofie Schmidt fra Kalvehave.
Sofie Schmidt fra Kalvehave. Foto: TV2 ØST

Politiet oplyste dog, at der vil komme til at ligge to motorbåde klar ved øen, hvis der skulle opstå problemer, og politiet hurtigt skal indsættes.

Formand: Lad ikke frygten styre

Lokalrådsformanden fra Bording modtog dog både klapsalver og skepsis. Nogle borgere mente, at han tog for let på det, mens andre lyttede forstående til hans budskab om, at man skal forsøge ikke at lade sig styre af frygt.

Artiklen fortsætter under grafikken.

 
  Foto: TV 2

Han sluttede af med et råd til de lokale.

- Sørg for at være i tæt dialog med myndighederne. Det skaber tryghed. Vi havde en sms-kæde der gik i gang, når der var noget, som kom fra politiet. Og så fik vi en melding, når alt var på plads igen. På den måde er man informeret, og det er rart i sådan en situation, sagde Evald Asp Sørensen.