Medie: Ufaglærte skal håndtere kriminelle på Lindholm

Det bliver ikke fængselsbetjente, der skal håndtere de dømte udlændinge på Lindholm. Det møder kritik fra en tidligere leder af et udrejsecenter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Som følge af mangel på fængselsbetjente bliver det såkaldt institutionspersonale - som oftest er ufaglærte – der skal håndtere de fremtidige beboere på udrejsecentret på Lindholm.

Det fremgår af et svar fra Justitsministeriet til Folketingets Finansudvalg, skriver Berlingske.

- I lyset af den aktuelle personalesituation i Kriminalforsorgen, hvor der er mangel på fængselsbetjente, vil operatøropgaven på Udrejsecenter Lindholm for Kriminalforsorgen blive løst uden anvendelse af fængselsbetjente og alene med institutionsmedarbejdere, står der i svaret.

Ministeriet understreger dog, at medarbejderne ”vil modtage målrettet træning inden for eksempelvis konflikthåndtering”, så de kan klare opgaven.

Svært at trylle fængselsbetjente frem

Men det ville være langt mere optimalt, hvis det var fængselsbetjente, der håndterede de udviste. Det mener i hvert fald Peter Sneftruo, der er tidligere major og forhenværende chef for udrejsecentret Kærshovedgaad i Midtjylland. Det er fra det midtjyske udrejsecenter, at de kommende beboere på Lindholm skal komme fra.

- Det er dybt kriminelle, som vi skal til at have med at gøre. De er samlet et sted, og efter min bedste overbevisning er fængselsbetjente de bedste til at håndtere den opgave, for de har den fornødne uddannelse og erfaring med mennesker i samme situation, siger Peter Sneftrup til Berlingske.

Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) lægger vægt på, at der er mangel på fængselsbetjente.

- Det er svært at trylle fængselsbetjente op af jorden, men såfremt der er andre, som kan, synes jeg, at de skal give den gas, siger han til avisen.

De lever på tålt ophold i Danmark:

Han understreger, at man blandt vil forsøge at imødekomme sikkerhedsproblematikkerne på Lindholm gennem øget tilstedeværelse fra politiet.

Torsdag stemte et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti finansloven for 2019 igennem. En del af den nye finanslov er, at der fra 2021 skal oprettes et tredje udrejsecenter i landet - og det bliver på øen Lindholm i Stege Bugt. Her skal udviste udlændinge på tålt ophold efter planen placeres.