Borgmester kritiserer nyt udrejsecenter på ø: - Jeg håber, de vil gøre det om

Vordingborg Kommunes borgmester stiller sig uforstående overfor, at regeringen og Dansk Folkeparti vil oprette et udrejsecenter på Lindholm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kriminelle asylansøgere på tålt ophold skal fra 2021 sendes til øen Lindholm i Stege Bugt.

Kriminelle, som indtil videre har været indkvarteret på udrejsecenter Kærshovedgård i Jylland. Men nu har regeringen og Dansk Folkeparti offentliggjort den nye finanslov, som placerer de kriminelle udlændinge på Lindholm fremfor i Jylland.

Og det er en dårlig idé, hvis man spørger Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune.

quote Nu har jeg set finansministeren udtalelse. Og jeg tror ikke engang, han selv tror på det, han siger

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

- Der har været nogle problemer med udrejsecenteret i Jylland, og nu flytter man egentlig problemet til Sydsjælland i stedet for at løse de problemer, der er med utrygheden i befolkningen. Det er jo ikke sådan, at når man bor i Vordingborg Kommune, så er man mindre utryg ved, at kriminelle har mulighed for at færdes i ens nærområde i forhold til, hvad man er i Jylland, siger Mikael Smed.

- Så jeg synes, man burde adressere den problemstilling, der er, i stedet for at flytte problemet rundt i Danmark.

Man kunne bruge pengene bedre

Argumentet fra regeringen og Dansk Folkeparti ved at flytte udrejsecenteret til Lindholm er, at de udviste asylansøgere ikke er så tæt på borgerne, som de er i Kærshovedgård.

Men det er ikke noget, Mikael Smed giver meget for.

- Nu har jeg set finansministeren udtalelse. Og jeg tror ikke engang, han selv tror på det, han siger, lyder det fra Mikael Smed.

- Han stikker folk blår i øjnene, når han siger, at man spærrer dem inde. De har fri adgang ude i samfundet i alle dagtimerne, og så har de meldepligt om aftenen. Det havde de egentlig også der, hvor de bor nu. Så derfor ændrer det ikke situationen, om man bor på en ø eller ej. Det, man skal gøre er, at man skal sætte sig ned og se på, hvilken løsning man kan lave, og så skal man også kigge på den samfundsøkonomiske løsning i det her. Lindholm er en forskningsstation, der har været moderniseret for knap ti år siden med op mod 100 millioner kroner. Nu vil man bygge stalde og laboratorier om, hvad koster det? Jeg synes måske, man kunne gøre det bedre og bruge pengene en smule klogere.

Håber, de vil gøre det om

Kommer bag på dig?

- Jeg er noget overrasket, siger Mikael Smed.

- Vi har længe arbejdet med, at det var underligt, at man fjernede vidensarbejdspladser fra vores lokalsamfund ved at nedlægge en velfungerende forskningsstation, og i øvrigt flytte arbejdspladserne ind i hjertet af København. Nu kommer man så med den her aha-løsning i 11. time. Jeg blev præsenteret for den ved en 16-tiden i dag, og jeg er noget forundret over, at der ikke har været nogen dialog om, hvad det er egentlig er for nogle løsninger, man skal lave. At man ikke har helikopterperspektivet i forhold til, hvordan Danmark skal udvikle sig. Det stiller jeg mig undrende overfor. Jeg håber, man vil tage det her til efterretning og gøre det om.

I 2. halvår 2021 vil overflytning af de første beboere blive påbegyndt, og det forventes, at samtlige beboere vil være overflyttet inden udgangen af 2021.